Belföld

Szmogriadót rendeltek el Salgótarjánban

A szmogriadót azért kellett elrendelni, mert a szálló por átlagkoncentrációja két egymást követő napon meghaladta a köbméterenkénti 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket: hétfőn 87,4, kedden 82,1 volt az átlagkoncentráció.

Fekete Zsolt (MSZP) polgármester azt javasolta, hogy a légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak

csak annyi időt töltsenek a szabadban, amennyit feltétlenül szükséges.

A levegőszennyezettség további romlásának megelőzése érdekében azt is kéri, hogy a városlakók

  • mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát,
  • lehetőség szerint a közösségi közlekedést részesítsék előnyben,
  • szüneteltessék az építési, bontási munkákat, továbbá
  • tartsák be az avar és a kerti hulladékok égetési tilalmát.

Mint hozzátette, a levegőben lévő szálló por izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést vált ki, a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja, különösen asztma, hörghurut esetében, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

Közölték azt is, hogy az időjárási viszonyok miatt a légszennyezettségben nagy változás nem várható. Éjszaka a fűtésből származó szennyezőanyagok koncentrációja többfelé jelentősebben meghaladhatja az egészségügyi határértéket, helyenként a tájékoztatási küszöböt is.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik