Belföld

Közpénzköltés, tao-titkosítás: húzós javaslatokkal köszöntik a Mikulást honatyáink és honanyáink

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2016. 12. 06. 06:28

A képviselők ma összesen huszonhat javaslatról szavaznak az Országgyűlésben.

A hét második ülésnapja reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követik a határozathozatalok.

Egyebek mellett ekkor módosíthatják a közbeszerzési törvényt.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a  Transparency International szerint a kormány jelentősen módosítaná ugyan a közbeszerzési szabályozást, de nem az átláthatóság miatt, hanem hogy még könnyebben kerülhessenek a közpénzek haveri zsebekbe.

A dolog pikantériája, hogy mindezt a közpénzek felhasználásának a szigorítása és a közbeszerzési verseny élénkítése jegyében tenné a kormány.

A TI szerint a jövő évi költségvetési törvény módosítása szerint csaknem  megduplázódnak a közbeszerzések alsó értékhatárai. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az eddigi 8 millió forint helyett 15 millió forintig lehet közbeszerzés kiírása nélkül árut és szolgáltatást vásárolni, míg építési beruházás esetén a jelenlegi 15 millió forintos értékhatár 25 millió forintra emelkedne. A kormány szerint erre azért van szükség, hogy alacsony értékű szerződéseknél ne kelljen a bonyolult közbeszerzési szabályokat alkalmazni.

 És igen: a tao-ügy

Egy bizottsági módosító javaslat értelmében kimondanák, hogy az adókedvezmények a jövőben nem minősülnének támogatásnak. Szintén a kormány javaslatára hozhatnak új törvényt a hivatalos statisztikáról és a Magyar Corvin-lánc Testületről, a közigazgatási perrendtartásról, valamint a nemzeti turizmusfejlesztésről.

A szavazásokat követően tizennégy olyan javaslat bizottsági jelentéseiről tárgyalnak a képviselők, amelyek elfogadása a következő hétfőn várható, ami a parlament honlapján elérhető információk alapján egyben az Országgyűlés idei utolsó ülése is lehet.

A Ház szerdán és csütörtökön folytatja jelenlegi ülését.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Plastic debris floating on the ocean surface, shot underwater.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.