Belföld

Közpénzköltés, tao-titkosítás: húzós javaslatokkal köszöntik a Mikulást honatyáink és honanyáink

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2016. 12. 06. 06:28

A képviselők ma összesen huszonhat javaslatról szavaznak az Országgyűlésben.

A hét második ülésnapja reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követik a határozathozatalok.

Egyebek mellett ekkor módosíthatják a közbeszerzési törvényt.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a  Transparency International szerint a kormány jelentősen módosítaná ugyan a közbeszerzési szabályozást, de nem az átláthatóság miatt, hanem hogy még könnyebben kerülhessenek a közpénzek haveri zsebekbe.

A dolog pikantériája, hogy mindezt a közpénzek felhasználásának a szigorítása és a közbeszerzési verseny élénkítése jegyében tenné a kormány.

A TI szerint a jövő évi költségvetési törvény módosítása szerint csaknem  megduplázódnak a közbeszerzések alsó értékhatárai. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az eddigi 8 millió forint helyett 15 millió forintig lehet közbeszerzés kiírása nélkül árut és szolgáltatást vásárolni, míg építési beruházás esetén a jelenlegi 15 millió forintos értékhatár 25 millió forintra emelkedne. A kormány szerint erre azért van szükség, hogy alacsony értékű szerződéseknél ne kelljen a bonyolult közbeszerzési szabályokat alkalmazni.

 És igen: a tao-ügy

Egy bizottsági módosító javaslat értelmében kimondanák, hogy az adókedvezmények a jövőben nem minősülnének támogatásnak. Szintén a kormány javaslatára hozhatnak új törvényt a hivatalos statisztikáról és a Magyar Corvin-lánc Testületről, a közigazgatási perrendtartásról, valamint a nemzeti turizmusfejlesztésről.

A szavazásokat követően tizennégy olyan javaslat bizottsági jelentéseiről tárgyalnak a képviselők, amelyek elfogadása a következő hétfőn várható, ami a parlament honlapján elérhető információk alapján egyben az Országgyűlés idei utolsó ülése is lehet.

A Ház szerdán és csütörtökön folytatja jelenlegi ülését.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

FC Porto coach Jose Mourinho smiles during his press conference, 25 May 2004 at the press center of the the Arena AufSchalke stadium in the western town of Gelsenkirchen, one day before the Champions' League footbal final opposing French AS Monaco football team to Portugal's FC Porto.     AFP PHOTO  MIGUEL RIOPA (Photo by MIGUEL RIOPA / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.