Belföld

Közép-európai babérokra tör a magyar Rendi, a takarítás Uberje

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2016. 12. 06. 06:56

Az internetes takarítószolgálat alapítója egyszer már megbukott a vállalkozásával, amiből sokat tanult. Csillik Timurral Varsóban futottunk össze, a Google lengyelországi főhadiszállásán.
Korábban a témában:

Az alig egyéves, magyar Rendi egy interneten rendelhető takarítószolgálat. Egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével kötik össze a háztartásokat a megbízható és megfizethető takarítókkal. Nyugat-Európában már évek óta működik egy hasonló, német gyökerű cég. A Rendi az ő érvényes hazai recepciójuk, amely elsősorban a közép-európai piacon kíván sikeres lenni. Elsősorban nem az eredetiségük miatt mutatjuk be őket, hanem azért, mert szolgáltatásukkal piaci alapon veszik fel a versenyt a feketegazdasággal – úgy tűnik, sikerrel.

A takarítás bizalmi dolog. Az a célunk, hogy minden háztartás számára olyan takarítót küldjünk ki, aki tapasztalt és ellenőrzött módon képes rendbe tenni a lakást

– mondta a 24.hu-nak Csillik Timur, a Rendi alapítója, akivel Varsóban futottunk össze véletlenül a Google Campus születésnapi rendezvényén, ahol ezzel párhuzamosan egy közép-európai startup-verseny is zajlott. A magyar startup színtér gazdagságára jellemző, hogy a 300 startup közül 9 jutott be a Google döntőjébe, amely közül kettő magyar volt (az eseményről bővebben egy másik cikkünkben számolunk be).

Fotó: Ember Zoltán
Fotó: Ember Zoltán

Bizalmi kérdés

A Rendi takarítói egyéni vállalkozók, akik a háztartások eszközeivel végzik a takarítást. A cég egyfajta munkaszervezőként hozza össze őket az ügyfelekkel. A takarítók számára ebben az az üzlet, hogy folyamatosan van munkájuk, így fajlagosan magasabb jövedelemre tehetnek szert, mintha egyedül dolgoznának. Az is fontos, hogy a Rendinél a takarítók lakhelyét és a takarítandó helyszíneket is figyelembe veszik, így a legközelebbi munkát ajánlják ki nekik. Nem veszítenek tehát órákat azzal, hogy odautaznak a helyszínre és vissza.

Mivel a takarítás egy bizalmi munka, nagyon szigorú kiválasztás előzi meg, hogy ki dolgozhat a cégnek. Az önéletrajz, egyórás felvételi beszélgetés, az erkölcsi bizonyítvány, illetve a teszt-takarítás garantálja, hogy csak a legalkalmasabb munkaerővel dolgozzanak. Jelenleg 120 takarítóval állnak kapcsolatban. A cégnek amúgy mindössze öt teljes állású alkalmazottja van Magyarországon, és kiszerveznek több feladatot, így például a fejlesztést és a grafikát is.

Takarítás extrákkal

A Rendi árazása négyzetméterenként, csomagonként változik, és mindenki az igényeinek megfelelő csomagot állíthatja össze. Olyan extrákkal, mint például a nagytakarítás, ablaktisztítás vagy a sütő belsejének kitakarítása, mondta Timur.

Az alapszolgáltatás egy hetven négyzetméteres lakásra vetítve bruttó 7000 forintba kerül.

A 24.hu tapasztalatai szerint ez nagyjából a 27 százalékos áfával drágább, mint a „feketepiac” árazása (ami 5000 forint), legalábbis Budapesten. Cserébe viszont könnyen és gyorsan igénybe vehető, ráadásul minden ellenőrzött módon zajlik, lehet értékelni a munkát és a takarítók számlát is adnak. Tulajdonképpen így kellene működnie az egész országnak is.

Ha például a takarítók eltörnek valamit, azt kifizetik, vagy ha váratlanul megbetegszenek, akkor a cég szervez helyettük egy másikat. Az ügyfelek telefonon is el tudják érni a Rendit, ez Magyarországon elég fontos. Emellett bármikor meg tudják változtatni rendelési specifikációjukat az online profiljukban másodpercek alatt.

15 százalékos jutalék

A bevételekre vonatkozó kérdésünkre Timur azt válaszolta, hogy a takarítóknál a megrendelési összeg 85 százaléka marad, a fennmaradó 15 százalék a Rendié. Az induláskor 20 megrendelésük volt, jelenleg havi 1000 megrendelést teljesítenek Magyarországon. Jelenleg Budapesten, Szegeden, Győrben és Debrecenben elérhetőek.

Mint megtudtuk, a Rendi megrendeléseinek többsége Budapestre koncentrálódik. Ez nem is csoda, hiszen az ország GDP-jének negyven százalékát a fővárosban termelik meg, illetve a budapestiek pörgősebb életformája, időbeosztása is jobban “passzol” a cég profijához.

Így mondhatjuk azt, hogy az átlagnál kissé jobban szituált, kétkeresős, elfoglalt családok a fő ügyfélkörük, de sok, 30-45 éves egyedülálló hölgy is szívesen rendel tőlük. Timur ezt úgy fogalmazta meg, hogy a KSH jövedelmi adatai alapján a célcsoportjuk az ország felső 10 százalékába tartozik (ez nem azonos a “felső tízezerrel”, hanem sokkal szélesebb kategória, nagyjából 200 ezer embert fed le – a szerző).

Varsóban terjeszkednek

A Rendi 2015 augusztusában indította el szolgáltatását Magyarországon. A csapat a Drukka nevű startup-inkubátorból indult, ők segítettek nekik a kezdeti nehézségek áthidalásában. Infrastruktúrát, pénzt, szakmai támogatást sem sajnáltak a csapattól, az alapítók feladata pedig csak annyi volt, hogy az üzleti tervben meghatározott időn belül szerezzenek tőkebefektetést, hogy önálló útra indulhassanak. Ez maradéktalanul sikerült is, és bár eredetileg Helpy-ként indultak, idén augusztusban egy  közvélemény-kutatás után a Rendi névre váltottak, így a magyar cég mögött már magyarnak is hangzó brand áll.

A Rendi két hónapja lépett be a lengyel piacra. A nemzetközi terjeszkedésre 170 ezer eurót kaptak egy befektetőn keresztül az európai uniós Jeremie-alapból. Mint Timur elmondta, azért választották Lengyelországot, mert mint fentebb említettük, Nyugat-Európában van már egy versenytársuk, illetve a negyvenmilliós lengyel piac még „szűz terület”. Terveik szerint Románia lesz a következő piac, ahova belépnének, majd a cseh, a szlovák és a szlovén következik. Arányaiban egyébként már most több megrendelésük érkezik Lengyelországból, mint anno egy éve Magyarországról. Talán ez is jól jelzi, hogy érdemes volt megcélozniuk a lengyel piacot.

Fotó: Google Campus Varsó

Hány éves vagy?

27 éves vagyok.

A Rendi az első vállalkozásod?

A második. Az első csúfosan megbukott.

Mit tanultál a bukásból?

Többek között azt, hogy nem kell egyből megváltani a világot egy startuppal.

Milyen iskolákba jártál?

A szüleim diplomaták, és elég sokat utaztam velük gyermekkoromban. A középiskola után az Oxford Brookes gazdálkodásmenedzsment szakán diplomáztam Nagy-Britanniában. Ez a hazai International Business School ottani megfelelője.

A Rendi ötlete ezután jött?

Nem, az egy jóval későbbi sztori. A diploma után egy évet éltem Kazahsztánban. Anyukám nagyszülei ott élnek, akik ujgurok, és a vállalkozásukba segítettem be nekik. Ez egy export-import cég volt.

Szerinted mi a legfontosabb egy startupnál?

A megfelelő csapat összeállítása. Ez sokkal fontosabb, mint a pénz.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Régebben magas szinten kickbokszoltam, ma már kevesebb időm jut rá a vállalkozás miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.