Belföld

Itt találod Budapesten a legolcsóbb kürtőskalácsot és forralt bort

A Belvárost ellepték a karácsonyi vásárok, azokat pedig a forralt bort, illetve a kürtőskalácsot készítő árusok. Mi most arra vállalkoztunk, hogy végigjárjuk ezeket, hogy feltérképezzük, merre mennyiért árulják a két terméket.

A Deák téren kezdtük a körünket, a Fashion Streeten át a Vörösmarty térre mentünk, ahonnan átugrottunk a Gresham Palotához, hogy a Zrínyi utcán elérjünk a Szent István téri vásárhoz. Ezután tettünk egy kört az Operához, majd a Gozsduba is elmentünk. Utóbbiba sajnos feleslegesen, mert konkrét vásár nincs, csak a vendéglátóhelyek közül néhány tett ki a bejárat mellé egy forraltboros pultot.

Négyszeres ár

A kürtőskalácsoknál darabban mértük a termékeket, a forralt boroknál pedig a legolcsóbb decilitert. Hogy ez mit jelent? Több olyan helybe is belefutottunk, ahol a nagyobb kiszerelésnél olcsóbbra jött ki egy deci – ezt az információt egyébként fel is tüntettük a térképen.

A forró ital esetében nincs nagy különbség.

A legolcsóbban a Fashion Street elején ihatunk belőle (250 Ft/dl), a legdrágábban pedig néhány méterrel arrébb, az ÉS teraszán, ahol 1600 forintot kérnek el egy pohárért (530 Ft/dl). Valószínűleg közmegegyezés miatt, de a Vörösmarty téri pódium összes pultjánál 300-ért mérik a bort, és egyébként a legtöbb vásárban ezzel a tarifával találkoztunk. Kivéve az Opera előttit, ahol 800 forintot kell kipengetni annak, aki ott italozna (400 Ft/dl).

Kicsit nagyobb a szórás a kürtőskalácsok esetében.

Az átlagár (főleg a sok Vitéz kürtős miatt) 1200 forint körül alakul, de az Operánál már 500 forintért lehet venni kisméretű változatot. Sőt, bár kicsit csalás, mert nem vásári, de az Andrássy út elején található kioszkban mindössze 350 forintért válogathatunk több íz közül.

Az árakat egyébként mindenhol rendesen feltüntették, egyedül a Vörösmarty téren a Dorottya utca torkolatánál találhatónál kellett rákérdeznünk, hogy mennyibe kerül a kalács.

Röviden összefoglalva: legolcsóbban 850 forintból ki lehet hozni egy két decis borból és egy kürtős kalácsból álló karácsonyi menüt, ráadásul nem is kell nagy távot, mindössze 500 métert megtenni a két hely között.

Az árusok adatait egyébként a lenti térképen láthatjátok: pirossal jelöltük a forralt boros helyeket, sárgával pedig azokat, ahol kürtőskalácsot vehettek. Felettük látszik a termékek ára is, de ha föléjük viszitek a kurzort, a legtöbb helyen azt is láthatjátok, hogy akkor olcsóbb-e a bor decije, ha nagy kiszerelést vesztek, vagy “alapból”.

Fejléckép: MTI/Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik