Belföld
Workers ride on a reaper-binder machine during a reed harvest on Lake Kis-Balton, near Zalaszabar, Hungary, on Monday, Feb. 22, 2016. Hungary has been providing reed to Western Europe since at least 1967, with Germany as its main export target country. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

KözösHalmaz: egyetlen ábra arról, milyen iszonyatos egyenlőtlenség van Magyarországon

Molnár Dávid
Molnár Dávid

rovatvezető. 2016. 12. 01. 13:41

A keleti és északi megyékben a legalacsonyabb, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig még tavaly is alacsonyabb volt, mint Budapesten 2008-ban. A bruttó (azaz levonások előtti) átlagkeresetről van szó, aminek az alakulását területi bontásban mutatjuk be egyetlen ábrán.

Az elmúlt nyolc évben a legalacsonyabb átlag a 147.060 forint/hó volt (2010-ben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében), a legmagasabb pedig a több mint 310 ezres bruttó, ami a tavalyi budapesti átlagkeresetet takarja. A lenti ábrán az előbbi adat kapta a legvilágosabb árnyalatot, utóbbi pedig a legsötétebbet és érdemes megfigyelni azt , ahogy a téglalap átlója két tónusra vágja a területet.

Mi az a KözösHalmaz?

Ez a név egy új sorozatunkat takarja, amiben nagyobb mennyiségű statisztikai adatot teszünk fogyaszthatóvá az adatvizualizáció segítségével, így (talán) azok számára is érdekes lesz, akiket annyira nem foglalkoztatnak a számadatok.

E mögött az áll, hogy a leszakadt megyékben 2011-ig még a bruttó 200 ezres határt sem érte el az átlagkereset, sőt, akadt olyan is (például Nógrádban), ahol időközben csökkent. Nem meglepetés, hogy a nyugati megyékben jobban fut a szekér, de például a jól teljesítő Győr-Moson-Sopron megyében is átlagosan 60 ezer forinttal kevesebbet vittek haza havonta, mint a fővárosban.

Bár a grafika maga egyben is igen beszédes, ha az egyes cellák fölé viszitek az egeret, akkor megnézhetitek, hogy az adott megyében (vagy éppen Budapesten) miként alakultak a számok 2008 és 2015 között, sőt: ha az egyes évekre vagy megyékre kattintotok, akkor a táblázat átrendeződik a szerinti növekvő vagy csökkenő sorrendbe.

Fontos: a Tableau program sajátosságai miatt az adatvizualizáció asztali számítógépen vagy laptopon nézve látszik (leginkább), ezért ha mobilról olvassátok a cikket, mentsétek el és keressétek fel később az előbbi eszközökről.

Adataink a Központi Statisztikai Hivatal adatbázisából vannak, fejlécképünk pedig a Getty Images-től és nádaratás zajlik rajta a Kis-Balatonon.

vissza a címlapra

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.