Belföld

Kaotikus Pest megye egészségügyi ellátása

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 12. 01. 14:01

Szakmai pozícióharcok miatt nincs olyan kórház Budapesten, amely felmutathatná a jobb vidéki megyei kórházak szakmai komplexitását.

Egészségügyi szakértők szerint kritikussá vált Pest megye egészségügyi helyzete, mert úgy tűnik, mintha az elmúlt évtizedekben elfelejtették volna megtervezni és megszervezni a megye önálló alapszintű egészségügyi rendszerét. A főváros saját lakossága csaknem kétszázezerrel csökkent, Pest megyéé viszont meghaladta az egymillió-kétszázezret, egy jó, ha négyszázezer lakos ellátására kalibrált saját egészségügyi rendszerrel – írja a Napi.hu.

Budapesten 1413 betegre jut egy háziorvos, ez az ország második legjobb értéke, míg a megyében 1818, ami viszont az ország legrosszabb értéke. És míg tízezer magyar lakosra 43 aktív kórházi ágy jut, tízezer Pest megyei lakosra csak 15.

A közép-magyarországi régiót, vagyis Budapestet és Pest megyét három központi ellátási térségre tagolták szét. Szakértők szerint ez maga az áttekinthetetlen káosz. Az ellátási térségek Budapestet is szétszabdalják, ezek közül a nyugatiban – ahol az új szuperkórház épülne – az ágyak 92 százaléka van Budapesten, miközben az ellátandó lakosság 33 százaléka Pest megyei.

Az évtizedeken át folytatott szakmai pozícióharcok következtében napjainkig nincs Budapesten olyan kórház, amely felmutathatná a jobb vidéki megyei kórházak szakmai komplexitását, és valójában nincs senki, aki felelősen átlátná, összehangolná és javítani próbálná a budapesti és Pest megyei lakosság egészének ellátását – idézi a lap az általa megkérdezett szakértőket.

Úgy vélik, ideje lenne elgondolkodni a hazai GDP csaknem 50 százalékát megtermelő közép-magyarországi régió, és azon belül különösen Pest megye egészségügyi ellátásának teljes átszervezéséről, ami szinte korlátlan források mellett is legalább egy évtizedet igényel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.