Belföld

Egy emberként hördült fel az NVB a rendőrség elutasítása miatt

Patyi András mögé egy kivétellel a teljes választási bizottság felsorakozott, és az ügyészséghez fordulnak a rendőrség elutasítása miatt.

Meglepődhetett kedden eléggé a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), miután a rendőrség elutasította a Magyar Kétfarkú Kutya Párt népszavazás elleni alkalmazásával kapcsolatos feljelentését, részben a Kúria korább elutasítására hivatkozva.

Az NVB keddi ülésén szóba került a téma. Patyi András, az NVB elnöke azt mondta, a rendőrség a feljelentés elutasításában arra hivatkozott, hogy a Kúria szerint az app nem sérti a választás tisztaságát. Pedig ő az Országgyűlésnek készített beszámolójában is jelezte, hogy a Kúria eljárásában semmilyen tételes vizsgálatot nem folytatott az app informatikai hátteréről, mindössze elfogadta a párt állítását, hogy az nem köti össze a szavazatokat a személyes adatokkal.

Elképzelhető, hogy az alkalmazás valóban nem kezel adatokat, de ezt a nyomozóhatóságnak vizsgálnia kellett volna. Szerinte ilyen vizsgálat elvégzésére a választási eljárásban nincs idő, a nyomozati eljárásban viszont lenne.

A bizottság többsége – Bodolai László LMP-delegált ellenszavazata mellett – úgy döntött, az elnöknek a Fővárosi Főügyészséghez kell fordulnia a feljelentés elutasítása miatt. Litresits András, az MSZP delegáltja szerint elfogadhatatlan, hogy a rendőrség a Kúriára mutogat, amikor a Büntető törvénykönyvre hivatkozva tették meg a feljelentést. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik