Belföld

Az Alkotmánybíróságot okolják az ásotthalmi müezzintilalomért

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 11. 29. 11:12

Az Eötvös Károly Intézet szerint egy korábbi hibás döntés tette lehetővé az alapjogokat korlátozó rendelkezéseket.
Korábban a témában:

Az Eötvös Károly Intézet szerint az Alkotmánybíróság egy korábbi döntése miatt vált lehetővé, hogy Ásotthalmon olyan önkormányzati rendelet szülessen, amely betiltja közterületen egyebek mellett a müezzin tevékenységét, a burka viselését, vagy azt, hogy valaki az alaptörvénnyel ellentétes véleményt nyilvánítson a házasságról és a családról.

Az intézet úgy véli: ha a kormány vagy az ombudsman alkotmányossági felülvizsgálatot kezdeményez, az Alkotmánybíróság minden bizonnyal megsemmisíti ezt a rendeletet, mert nyilvánvalóan és súlyosan sérti az alapjogokat.

Felhívják ugyanakkor arra is a figyelmet, hogy épp az Alkotmánybíróság egy korábbi döntése nyitott utat annak, hogy olyan, „az emberi méltóságot sértő, az egyént a többségi akaratnak alárendelő” szabályozások szülessenek, mint például az ásotthalmi, vagy azok, amelyek a hajléktalanságot büntetik.

Az Eötvös Károly Intézet emlékeztet: már egy éve felhívták a figyelmet annak veszélyére, hogy az Alkotmánybíróság nem találta alkotmányellenesnek az önkormányzati törvény passzusát, melyben felhatalmazzák a képviselőtestületeket arra, hogy rendeletben szabályozzák a közösségi együttélés alapvető szabályait és a szankciókat, ugyanakkor ennek semmilyen más keretét vagy korlátját nem határozták meg. A szervezet szerint indokolt, hogy az Alkotmánybíróság szembenézzen korábbi határozatával.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.