Belföld

Az Alkotmánybíróságot okolják az ásotthalmi müezzintilalomért

Az Eötvös Károly Intézet szerint egy korábbi hibás döntés tette lehetővé az alapjogokat korlátozó rendelkezéseket.

Az Eötvös Károly Intézet szerint az Alkotmánybíróság egy korábbi döntése miatt vált lehetővé, hogy Ásotthalmon olyan önkormányzati rendelet szülessen, amely betiltja közterületen egyebek mellett a müezzin tevékenységét, a burka viselését, vagy azt, hogy valaki az alaptörvénnyel ellentétes véleményt nyilvánítson a házasságról és a családról.

Az intézet úgy véli: ha a kormány vagy az ombudsman alkotmányossági felülvizsgálatot kezdeményez, az Alkotmánybíróság minden bizonnyal megsemmisíti ezt a rendeletet, mert nyilvánvalóan és súlyosan sérti az alapjogokat.

Felhívják ugyanakkor arra is a figyelmet, hogy épp az Alkotmánybíróság egy korábbi döntése nyitott utat annak, hogy olyan, „az emberi méltóságot sértő, az egyént a többségi akaratnak alárendelő” szabályozások szülessenek, mint például az ásotthalmi, vagy azok, amelyek a hajléktalanságot büntetik.

Az Eötvös Károly Intézet emlékeztet: már egy éve felhívták a figyelmet annak veszélyére, hogy az Alkotmánybíróság nem találta alkotmányellenesnek az önkormányzati törvény passzusát, melyben felhatalmazzák a képviselőtestületeket arra, hogy rendeletben szabályozzák a közösségi együttélés alapvető szabályait és a szankciókat, ugyanakkor ennek semmilyen más keretét vagy korlátját nem határozták meg. A szervezet szerint indokolt, hogy az Alkotmánybíróság szembenézzen korábbi határozatával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik