Belföld

Cseh lap: Orbán olyan jövőt fogalmazott meg, amelytől minden szabadságszerető ember fejfájást kap

Az Egyesült Államok eddig nagyobb kritikusa volt Orbán Viktor politikai lépéseinek, mint az Európai Unió szervei. Donald Trump elnökké választása után ez a helyzet változik - írta a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális lap szombaton.

Lubos Palata, a magyar ügyekkel gyakran foglalkozó publicista Az átok megszűnt. Trump meghívta Orbánt a Fehér Házba című írásában azt állítja, hogy az Orbán vezette Fidesz – miután 2010-ben elsöprő választási győzelmet aratott és alkotmányos többséget szerzett a parlamentben – korlátozta a demokratikus ellenőrző intézményeket, államivá tette a közszolgálati médiát és gyakorlatilag minden fontos posztot elfoglalt. Ezt Washington bírálta és nagyon megromlott a magyar-amerikai viszony.

Colleen Bell amerikai nagykövetet ez annyira megviselte, hogy alig két év elteltével vissza akar térni Washingtonba. Trump választási győzelmével Orbán Viktornak, aki már nyáron támogatásáról biztosította Trumpot, most reménye van arra, hogy megszabaduljon az amerikai átoktól. Orbánhoz hasonlóan Milos Zeman cseh államfő is támogatta Trumpot, de őt az amerikai elnök még nem hívta – zárja írását a Mladá Fronta Dnes.

Bár a “cseh Donald Trump” nagyon igyekezett, a telefon nem Prágában, hanem Budapesten csengett, írja a témával foglalkozó jegyzetében Petr Kambersky a Lidové Noviny című lapban.

A lengyel jobboldal erről álmodni sem mer

A konzervatív újság szerint ez talán azzal magyarázható, hogy a cseh elnök jogkörei nem nagyok, az újságíró szerint ezért ő csak egy jelentéktelen figura. Vele ellentétben Orbán Viktor már harmadszor miniszterelnök és

olyan dolgokat tesz a magyar demokráciával, amelyekről például a lengyel jobboldal még álmodni sem mer.

Orbán a szerzője az illiberális demokráciáról szóló “híres beszédnek”, amelyben Törökországot és Szingapúrt jelölte meg követendő példaként,

tehát olyan jövőt fogalmazott meg, amelytől minden szabadságot szerető embernek fejfájást kell kapnia

– záródik a Lidové Noviny jegyzete.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik