Belföld

Budapest 2024: olimpiai ruhába öltözött a Wizz Air két gépe

A sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepélyes eseményen elhangzott, hogy mindkét gép december 1-től teljesít szolgálatot. A repülőgépen Budapest 2024 látványelemeket helyeztek el, ezek között megjelenik a Duna, valamint a Gellért-hegy tetején álló Szabadság-szobor is. A festést mindkét gép egészen jövő augusztus 31-ig viseli majd.

A bemutató előtt Fürjes Balázs, a budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat vezetője kiemelte, hogy a 2024-es játékok 25 évvel gyorsítaná fel Budapest és Magyarország gazdasági felzárkózását, az elkészült gazdasági elemzések szerint pedig a 2017 és 2024 közötti időszakban a teljes költségvetés fél százalékát kellene évente a rendezésre fordítani, miközben ennek a háromszorosa térülne meg 15 év alatt.

Az olimpia megrendezése 100 ezer munkahelyet teremtene, 50 évre rendbe tenné a főváros közlekedését, visszahelyezné Budapestet a világtérképre, és segítene hazahozni azokat a magyar fiatalokat, akik most külföldön vállalnak munkát

– fogalmazott.

Premier✈️ #budapest2024 #WIZZbudapest2024 #budairport

Budapest 2024 (@budapest2024) által közzétett videó, 2016. Nov 24., 04:58 PST

Hozzátette, a rendezéshez 2024-ig csak azokat a fejlesztéseket kellene végrehajtani, amelyeket a játékoktól függetlenül, alapesetben is el kellene végezni, ugyanakkor az olimpia megrendezése garanciát jelentene arra, hogy ezek a fejlesztések valóban el is készülnek.

A magyar nagyvállalatok, mint amilyen a Wizz Air is, egymás után állnak a 2024-es budapesti pályázat mögé, ez számunkra sokat mond és sokat is jelent. A mostani együttműködés nyomán például világszerte négymillió emberhez jut majd el az üzenet, hogy Budapest versenyben van a rendezésért

– mondta Fürjes Balázs.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta, büszkék arra, hogy ők is részei lehetnek annak az egyre növekvő közösségnek, amely a magyar ötkarikás pályázat mögött áll.

Elmondhatom, mindent meg fogunk tenni azért, hogy 2024-ben, a budapesti olimpia alatt is méltó légi kapuja legyünk a fővárosnak, az pedig számomra nem kétséges, hogy közös munkával Budapest elnyerheti a rendezés jogát

– zárta beszédét Lammers.

Földet ért… Safe and sound ✈️ #budapest2024 #WIZZbudapest2024 #budairport

Budapest 2024 (@budapest2024) által közzétett fénykép, 2016. Nov 24., 05:00 PST

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója kijelentette, az olimpiarendezés kérdése messze túlmutat a gazdasági hatásokon, szerinte ugyanis morális felemelkedést is hozna az országnak, miközben nemcsak Budapest és Magyarország, hanem egész Közép-Európa sikere lenne.

Szász Emese, a riói olimpia párbajtőrvívó bajnoka rövid beszédében a budapesti olimpiai pályázatban szereplő, a versenyhelyszínek közötti kiemelkedően rövid utazási időkre hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy a sportolók számára nagyon értékes az az idő, amelyet a rövidebb úttal megspórolnak, mert azt felkészülésre, edzésre, pihenésre tudják fordítani.

A 2024-es olimpia megrendezéséért Budapest mellett Los Angeles és Párizs verseng. A győztesről jövő szeptemberben, Limában dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik