Belföld

Petícióban küzdenek az orvoshiány ellen

Tatabányai anyukák szerint az ellátást veszélyezteti a helyzet, de a kórház igazgatója szerint így is helyt tudnak állni.

Már több mint nyolcszázan aláírták azt a petíciót, amely azt kéri a tatabányai kórház vezetésétől, hogy tegyen valamit a szülészeti és nőgyógyászati osztályt sújtó orvoshiány ellen. Erről a Kemma.hu számolt be.

Az egyik aláíró közölte: azért csatlakozott, mert már majdnem két hónapot kell várni egy nőgyógyászati vizsgálatra a Szent Borbála Kórházban, másfél éve ez még csak két hét volt. Az egyik kezdeményező szerint Tatabányáról nem is külföldre távoznak a szülészek, hanem az esztergomi kórházba vagy más hazai városokba. Ennek oka a pletykák szerint, hogy a sürgősségi osztályon is ügyelniük kell, de nem érzik magukat kompetensnek a sürgősségi ellátásban.

A kismamák is arra kényszerülnek, hogy a környező településekre menjenek, mert a személyzet leterheltsége miatt nem kapnak helyben megfelelő ellátást. Volt, akivel előfordult, hogy a terhesgondozó háromszor halasztotta el a vizsgálatot, és hetekkel későbbi időpontot adott, és akár három órát is kellett ülnie a váróban. Szerinte annak is a túlterheltség lehet az oka, hogy az orvosok sokszor úgy beszélnek az emberrel, ahogyan nem kellene.

Arra is felhívják a figyelmet a petíció aláírói, hogy egy orvosnak lehetetlen érdemben helytállnia, ha több vajúdás, illetve szülés van folyamatban. Több lehet a császármetszések aránya, nő a kockázat.

A kórház főigazgatója érthetetlennek és elszomorítónak nevezte, hogy „véletlenül” értesültek a petícióról.

Dr. Lőke János azt is megkérdőjelezte, hogy valóban segítő szándékú-e a kezdeményezés. Elismerte, hogy a szülészeti-nőgyógyászati osztály komoly munkaerőhiánnyal küzd, annak ellenére, hogy rendszeresen hirdetnek állást, és az önkormányzat jóvoltából lakáshoz jutást is fel tudnak ajánlani.

Lőke szerint a problémájuk nem egyedi, de büszkék arra, hogy a létszámgondok ellenére is az országos átlag szintjén vagy az alatt tudják tartani a fertőzéses szövődmények számát. A petícióban foglalt javaslatokat mindazonáltal köszönettel veszik, megfontolják és szívesen nyitnak róla párbeszédet, „ha van kivel”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik