Belföld

Irány az Élelmiszerbank! (X)

A Tesco vidám videói ezzel a jelszóval kínálják a tartós élelmiszereket, amelyek megvásárlásával együtt segíthetünk a rászorulókon november 25. és 27. között.

Az ajándékozás mindenki számára öröm. A Tesco áruházak az idén is szeretnének segíteni a rászorulókon és örömet szerezni mindenkinek, ezért is csatlakoztak a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi tartós élelmiszer gyűjtéséhez november 25-27. között. A jótékony célra megvásárolt élelmiszereket, például tartós tejet, cukrot, olajat, édességeket, konzerv- és bébiételeket az Élelmiszerbank és partnerszervezeteinek önkéntesei juttatják azokhoz, akiknek nagy szükségük van rá.

Már a tavalyi akció is nagyon sikeres volt, hiszen 65 millió forint értékben, több mint 153 tonna tartósélelmiszert kaptak a rászorulók. A három nap alatt 10 082 db konzerv, 35 134 kg cukor, 39 716 kg liszt, 16 803 kg tésztaféle, 10 693 l tartós tej és 8 860 kg édesség és 15 276 l étolaj gyűlt össze. Az adakozók a legkisebbekre is gondoltak: 1 986 kg bébiételt ajánlottak fel a rászoruló gyermekek számára.

Ez a csodálatos kezdeményezés idén is folytatódik, és bárki részese lehet a jótékonykodás felemelő érzésnek. Adni mindig jó érzés, de karácsony környékén talán még inkább átérezzük a nehezen élők sorsát. Gondoljunk csak bele, hogy egy kis liszt, cukor, konzerv, édesség hány embernek szerezne örömet az ünnepek környékén. Ha már csak egy, nehéz sorsú kisgyermek arcára mosolyt csalunk egy kis csokival, már akkor is megérte, de itt sokkal többről van szó.

A Tesco szívügye, hogy segítsen. Évek óta szorosan együttműködik a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, és nemcsak az átfogó karácsonyi kampányban segít, hanem egész évben támogatja a rászorulókat.

„Egyetlen falat sem veszhet kárba” akciójuk lényege, hogy az áruházakban megmaradt étel azoké legyen, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy tápláló és jó minőségű ételeket vegyenek.

„A világ élelmiszerkészletének harmada kerül a szemétbe, csak az Európai Unió tagállamai összesen közel 100 millió tonna élelmiszert dobnak ki évente. Elfogadhatatlan, hogy mikor világszerte annyi ember éhezik, ilyen mértékben pazaroljuk az élelmiszert! A Tesco társadalmilag felelős vállalatként a helyi kormányokkal és jótékonysági szervezetekkel együttműködve törekszik a pazarlás és az éhezés visszaszorítására. Tavaly megfogalmaztunk egy célkitűzést, miszerint egyetlen falat fogyasztásra alkalmas élelmiszer sem veszhet kárba a Tescóban. Ma pedig elköteleztük magunkat amellett, hogy a nemzeti kormányokkal és civil partnereinkkel együttműködve 2020-ra az összes közép-európai áruházunk készen álljon arra, hogy jótékony célra ajánlja fel az élelmiszer-felesleget, a már nem értékesíthető, de még fogyasztható élelmiszereket pedig rászorulóknak juttassuk el.” – mondta Ian Hutchins, a Tesco nemzetközi kommunikációs igazgatója.

Magyarországon 2013 óta működik a Tesco élelmiszer-mentő programja. Ennek keretében a programban részt vevő áruházak munkatársai minden munkanap végén összegyűjtik és szortírozzák a már nem eladható, de fogyasztásra még alkalmas élelmiszereket. A munkatársak a belső pékségben sütött pékárut, zöldséget és gyümölcsöt készítik össze a rászorulók számára, és ellenőrzik ezek minőségét. Csak olyan élelmiszerek kerülhetnek átadásra, amelyek nem penészesek, nem erjedtek, nem szennyezettek és semmiféle idegen anyag, íz, szag vagy kártevő nyoma sem látszik rajtuk. Az összekészített élelmiszereket másnap reggel minden áruház a vonzáskörzetében működő, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által ellenőrzött szociális munkát végző, karitatív szervezetnek adja át. A szervezet az adományt még aznap elszállítja és kiosztja a szintén az áruházak vonzáskörzetében élő rászorulóknak.

Hazánkban jelenleg több mint 80 áruház vesz részt a programban, és mintegy 90 szervezet megy mindennap az adományért.

Te is a szíveden viseled a nehéz körülmények között élők sorsát? Most segíthetsz!

Látogass el a Tescóba 2016. november 25. és 27. között, vásárolj tartós élelmiszert, és ajánld fel azt jótékonysági célra az arra rászorulók között!
Irány az Élelmiszerbank! (X) 1

Mentés

Mentés

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik