Belföld

Még a fogász is megretten a HIV-fertőzöttektől

AIDS (aids, hiv-fertőzött, )
AIDS (aids, hiv-fertőzött, )
Kesztyűben alázzák meg folyamatosan a HIV-fertőzötteket, akiknek az egészségügyi alapellátás is rémálom. Balázst a fogászatokon szokták rendszeresen megalázni, holott egy gyógyszerekkel kezelt HIV-beteg nem is fertőzhet.

Az első néhány évben nem szívesen mentem ki az utcára, úgy éreztem, megbélyegeztek, hogy ha az emberek rám néznek, tudják.

Ezt a 47 éves Balázs mesélte az Abcúgnak. Balázs HIV-fertőzött, és nem meglepő módon rendkívül nehezen emésztette meg betegségét. 105 kilóról 55-re fogyott, majd mostanság összeszedve magát feljött 70 kilo fölé. De nem ez a fő gondja:

hanem hogy orvosi vizsgálatai és kezelései elég keserűen alakulnak, ha elmondja, hogy HIV-pozitív.

A fertőzötteket még manapság is megbélyegzik, undorodva látják el, akár egy fogorvosi kezelés alkalmával is. Balázs ezért el-eljár orvosi egyetemekre, hogy válaszoljon az orvostanhallgatók kérdéseire, akik szerinte nyitottak. Csak azt fájlalják, hogy a legfrissebb tájékoztató füzet is nyolcéves. Speciálisan HIV-eseknek fenntartott ellátást a Szent László Kórházban lehet kapni, de a fogászatot pl. megszüntették. Innen aztán van rossz tapasztalat:

Odamentem pénteken reggel, kérték, menjek vissza hétfőn, és már előre jelezték, hogy a fertőzésem miatt csak utolsóként fognak ellátni. Visszamentem hétfőn, bejelentkeztem, felmentem az osztályra, ahol a többi, váróban lévő beteg előtt kioktatott egy nővér, hogy nem érti, mit keresek itt, fertőző betegeket nem látnak el.

Néhány hónappal később megint fájt a foga, megint váratták, megalázták az állami rendelőben. Végül egy ismerőse ajánlott egy HIV-eseket is ellátó doktornőt, azóta hozzá jár. Érszűkülete miatt sem tudja megműttetni magát, kompressziós harisnyát ajánlottak neki.

Dr. Bihari Ágnes, a Kispesti Egészségügyi Intézet bőrgyógyász vezető főorvosa az egyik, aki kezel HIV-betegeket, szám szerint 30 főt. A bőr- és nemibeteg osztály orvosa szerint persze időbe telik, míg megnyílnak a betegek, de ha ez megtörténik, a párjukat is elhozzák, így nem fertőzik egymást oda-vissza.

Nem kapkodnak a munkaadók utánuk

Asbóth Márton, a TASZ betegjogi programvezetője szerint alapvetően be kell számolnia a betegnek az orvos felé arról, milyen fertőzésben szenved. Vannak kivételek, fogásznál, szemésznél, üzemorvosnál nem kell feltétlenül beszámolni erről, ahogy a munkaadónak sem (hacsak nem egészségügyi dolgozó az ember).

Balázst amúgy leszázalékolták a betegség kiderülésekor, de a támogatási rendszer átalakítása óta csak havi 70 ezer forintot kap. Ennek is elviszi a végrehajtó a nagy részét. A munkaadók nem kapkodnak érte és a legutóbbi kötelező felülvizsgálata alkalmával gumikesztyűs nők oktatták ki, hogy ez lett az életmódjának az eredménye.

Balázstól a barátai zöme is elfordult, volt olyan, aki meglátta egy könyvesboltban, ahova addig nem mert bemenni, amíg Balázs is bent van. Mert szerinte fertőz.

HIV-fertőzött gyerekek is vannak a magyar egészségügyben, az ő családjaiknak sem egyszerű megoldani az ellátásukat. A Szent László Kórházban most tíz ilyen gyereket kezelnek. Persze Pék Tamás infektológus szerint 3-4-szer ennyi HIV-es gyerek lehet, ahol a család nem is tud erről. A felnőttek között is azoktól kell tartani, akik nem tudják, hogy vírushordozók. Egy gyógyszerekkel rendesen kezelt HIV-beteg szinte nem is képes fertőzni, nem lehet kimutatni a vírust a vérében.

Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz amúgy alig fordulnak HIV-betegek, a TASZ is csak egy esetről tud az elmúlt évekből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik