Belföld

Gyakorlat: „Tegnap óta havazik…”  

Készül a katasztrófavédelem a téli időjárás okozta rendkívüli helyzetekre.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságán és a területi, helyi szervek törzsvezetési gyakorlatán több százan gyakorolták, mit kell tenni, ha az intenzív havazás és a viharos szél miatt megbénul az élet. A forgatókönyv szerint szinte az egész országot összefüggő hótakaró borítja. A hóréteg vastagsága már reggel 5-15 centi és a folyamatos havazás miatt a nap végére 30-50 centi lehet. A modellezett helyzet szerint a viharos északi szél több helyen komoly hóátfúvásokat okozott.

A jelentős mennyiségű hó és a viharos szél többfelé kritikus helyzetet teremtett az utakon, a vasúton és a repülőtereken, emellett az alig néhány méteres látótávolság, valamint a hóátfúvások miatt a beavatkozók nehezen tudják megközelíteni a kárhelyszíneket, és a munka is rossz körülmények között zajlik.

A forgatókönyvben szereplő helyzet gyakorlására a fővárosban és valamennyi megyében összeültek a védelmi bizottságok. Az M6-os sztráda Fejér megyei szakaszán, a keresztúri pihenőnél bemutatták járműveiket azok a szervezetek, amelyeknek extrém téli körülmények között kell feladatukat ellátniuk. Modellezték, mit ellenőriznek a forgalomból kiemelt teherautóknál és azt, hogy egy „baleset” sérültjeit és az összetört kocsikat mentik. A katasztrófavédelem a honvédség, a rendőrség, a közútkezelő, a közlekedési társaságok és a karitatív szervezetek mellett az adóhatóságot is bevonta  a közös gyakorlatba.

Három éve, a márciusi havazás idején több bírálatot is kapott a kormány és a katasztrófavédelem, de a belügyminiszter szerint sikeres volt a katasztrófahelyzet felszámolása Európa addig “ismert legnagyobb márciusi” viharában, mert minden emberi életet sikerült megmenteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik