Belföld

Nyílt levélben zaklatta a romákat a polgármester

Azt kérte a településen élőktől, hogy máshonnan érkező romáknak ne adják el ingatlanjaikat

Mezőkeresztes polgármestere a város önkormányzati lapjában, a helyi Krónikában, nyílt levélben kérte ezt. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kérelmére kimondta, ez diszkrimináció volt, a polgármester zaklatást valósított meg a roma nemzetiséghez tartozó személyek ellen, megsértette az egyenlő bánásmód követelményét.

Majoros János 2015. júliusi számában tette közzé nyílt levelét.

Állítsuk meg az ingatlanárak csökkenését

című cikke szerint az a cél, hogy a Mezőkeresztesen

eladásra kínált ingatlanokat rendszeres keresettel rendelkező, megtakarításokra és akár vállalkozások beindítására képes magánszemélyeknek, cégeknek kell eladni, érvényesíteni.

Írásában a polgármester az ingatlanárak csökkenését két “nem kívánt” indokkal magyarázta. Az egyik, hogy olyan jövedelemmel nem rendelkezők szereztek ingatlanokat, akik később albérletbe adták azokat, a másik, hogy a részletre vásárolt ingatlanok vevői nem fizették ki a vételár teljes összegét. A polgármester konkrét javaslata azt volt, hogy arra kérte a településen élőket,

ha tehetik akár csak CSOK (szocpol) megigénylésének lehetőségét is felvető, más településről érkező roma nemzetiségű lakosok felé ne értékesítsék ingatlanjaikat.

Az EBH megállapította, hogy cikkével a polgármester zaklatta a romákat, megsértette az egyenlő bánásmód követelményét.

A hatóság több szankciót is megállapított

A polgármestert kötelezte 100.000 forint bírság megfizetésére. Majorosnak a zaklató cikket el kell távolítania az önkormányzat honlapjáról, ahol a Keresztesi Krónikához hasonlóan köteles az EBH határozatát közzétenni. A hatóság eltiltotta a polgármestert a hasonló jogsértéstől a jövőben. A TASZ üdvözölte a döntést, amely indokolása szerint

“kifejezetten alkalmas arra, hogy a roma nemzetiséghez tartozókkal szemben ellenséges, megalázó, megfélemlítő vagy támadó környezetet alakítson ki.”

A szervezet Szólásszabadság Programvezetője szerint a döntés alátámasztja álláspontjukat, hogy egy polgármester önkormányzati lapban közzétett véleménye nem élvezi a szólásszabadság védelmét. Amikor állami tisztségviselők hivatalos minőségükben szólalnak meg, megszólalásuk nem élvezi a polgárok véleményének járó magas szintű védelmet, hiszen ők az államot testesítik meg, az állam nevében beszélnek, az államnak pedig azonos méltóságú személyként kell kezelni minden polgárát – tette hozzá Dojcsák Dalma. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik