Belföld

Kiderült, miért nincsenek nők a politikában

A párton belüli támogatás hiánya és a családi kötelezettségek okozta időhiány, ez a két fő oka a nők alacsony parlamenti arányának az Integrity Lab legújabb országos, reprezentatív kutatása szerint.

Integrity Lab
Integrity Lab

Mindkét választ a szavazók 36 százaléka jelölte, ezektől némiképp lemaradva, 30 százalékos aránnyal került elő az, hogy a választók jelentős része nem szavazna női jelöltekre, valamint hogy a nők felé magasabbak az elvárások. Minden ötödik válaszadó úgy vélte, hogy a lányokat gyerekkoruktól kezdve úgy nevelik, hogy ne foglalkozzanak politikával.

Az indokok

Nagyon különböző a férfiak és a nők úgynevezett indoklistája. Tízből négy nő a családi kötelezettségek miatti időhiányt említette első helyen, a férfiak ugyanilyen arányban viszont a párton belüli támogatás hiányát.

Integrity Lab
Integrity Lab

Orbán a nőkről

Egy zártkörű rendezvényen a kormányfő nemrég beszélt a Fideszen belüli nőkről. Mert emlékszik, szegény Lapmperth Mónika is mit kapott. Vagyis: őt is milyen támadások érték miniszterként, vagyis Orbán szerint a nők nem elég kemények.

A mostani kutatásból azonban az derül ki, hogy mindössze hétből egy válaszadó ért ezzel egyet.

A miniszterelnök akkor azt mondta, Európában divatos téma, hogy a nők kapjanak több lehetőséget a politikában, meg is említette, hogy az uniós biztosok kinevezésénél is az volt a cél, hogy legyen azonos a nemek aránya, az olasz kormányban is van erre törekvés.

Magyarországon nincs női miniszter, államtitkár is csak elvétve, a képviselők között sem hemzsegnek. Vannak tehetséges hölgyek, akik talán meg is tudnák oldani, de nem csodálkozom, hogy nem jelentkeznek a feladatra, mondta.

Meg is nevezett néhány tehetséges női politikust, Czunyiné Bertalan Juditot, Novák Katalint.

Kijelentette, kéne egy bátor nő.

A másik, az ellenzéki oldalon pedig egyre többször hallani, hogy Gyurcsány felesége, Dobrev Klára jönne. Vagy ha nem is jönne, várják.

Az Integrity Lab teljes elemzése itt érhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik