Belföld
Normafa – Orbán Viktor kormányfő és felesége leadja szavazatát

Kiderült, miért nincsenek nők a politikában

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 11. 07. 11:26

A párton belüli támogatás hiánya és a családi kötelezettségek okozta időhiány, ez a két fő oka a nők alacsony parlamenti arányának az Integrity Lab legújabb országos, reprezentatív kutatása szerint.

Integrity Lab

Mindkét választ a szavazók 36 százaléka jelölte, ezektől némiképp lemaradva, 30 százalékos aránnyal került elő az, hogy a választók jelentős része nem szavazna női jelöltekre, valamint hogy a nők felé magasabbak az elvárások. Minden ötödik válaszadó úgy vélte, hogy a lányokat gyerekkoruktól kezdve úgy nevelik, hogy ne foglalkozzanak politikával.

Az indokok

Nagyon különböző a férfiak és a nők úgynevezett indoklistája. Tízből négy nő a családi kötelezettségek miatti időhiányt említette első helyen, a férfiak ugyanilyen arányban viszont a párton belüli támogatás hiányát.

Integrity Lab

Orbán a nőkről

Egy zártkörű rendezvényen a kormányfő nemrég beszélt a Fideszen belüli nőkről. Mert emlékszik, szegény Lapmperth Mónika is mit kapott. Vagyis: őt is milyen támadások érték miniszterként, vagyis Orbán szerint a nők nem elég kemények.

A mostani kutatásból azonban az derül ki, hogy mindössze hétből egy válaszadó ért ezzel egyet.

A miniszterelnök akkor azt mondta, Európában divatos téma, hogy a nők kapjanak több lehetőséget a politikában, meg is említette, hogy az uniós biztosok kinevezésénél is az volt a cél, hogy legyen azonos a nemek aránya, az olasz kormányban is van erre törekvés.

Magyarországon nincs női miniszter, államtitkár is csak elvétve, a képviselők között sem hemzsegnek. Vannak tehetséges hölgyek, akik talán meg is tudnák oldani, de nem csodálkozom, hogy nem jelentkeznek a feladatra, mondta.

Meg is nevezett néhány tehetséges női politikust, Czunyiné Bertalan Juditot, Novák Katalint.

Kijelentette, kéne egy bátor nő.

A másik, az ellenzéki oldalon pedig egyre többször hallani, hogy Gyurcsány felesége, Dobrev Klára jönne. Vagy ha nem is jönne, várják.

Az Integrity Lab teljes elemzése itt érhető el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.