Belföld

Az előválasztással kacérkodnak a szocialisták

molnár-gyula (ingyenes, vágott)
molnár-gyula (ingyenes, vágott)
Az MSZP elnöke szerint a kormányváltáshoz egyesíteni kell a változást akarókat, új alapokra kell helyezni az együttműködést, ennek érdekében pedig az MSZP kész támogatni egy komolyan vehető baloldali előválasztást is.

Molnár Gyula a Societas-Baloldali Ifjúsági Mozgalom által szervezett Kiss Péter Szabadegyetem I. szemeszterén szombaton, Budapesten kiemelte, a következő időszakban világossá kell tenni, hogy az MSZP tanult a saját és mások hibáiból, és

semmiképp sem akar visszatérni a 2010. előtti világhoz.

A közeljövőben az oktatás, az egészségügy és a szegénység témakörében tesznek új javaslatokat, összeállítanak egy “gazdaságpolitikai tételsort”, ami megmutatja, hogy miből valósulnak majd meg az ígéreteik, valamint egy új közjogi csomagot is terveznek, ami bemutatja, miképpen vélekedik a párt az alaptörvényről, a negyedik magyar köztársaságról, a médiaviszonyokról és az önkormányzatokról – közölte Molnár Gyula.

Szakszervezetek, nyugdíjasok, nők

Mint mondta, három társadalmi csoport felé nyitnának: szeretnének újra együtt kormányozni a szakszervezetekkel, nyugdíjas parlamenteket hoznának létre, hogy a nyugdíjasok hangja eljusson a politikusokhoz, valamint nyitnának a nők felé is, és egyértelművé tennék, hogy a 19. századi felfogás a családról és a nők szerepéről elfogadhatatlan.

A klasszikus baloldali értékek megerősítése mellett az MSZP olyan Magyarországot szeretne, ahol a szabadság és a jog uralma biztosított, emellett meg kell valósítani a fenntartható fejlődés és a tisztelet politikáját, valamint erősíteni kell az önkormányzatokat – jelentette ki. A szocialista elnök a következő időszak fontos feladatának nevezte, hogy megmutassák, ma már többen vannak azok, akik változást akarnak, és ezért az MSZP-nek a változást akarók pártjának kell lennie.

A néma párt szava nem állt össze az emberek fejében

Molnár Gyula arról is beszélt, miért nem tudta megnyerni a baloldal a 2010-es választásokat. Véleménye szerint Gyurcsány Ferenc öszödi beszéde hitelességi válságba sodorta a pártot, az Európai Unió egyre kritikusabb lett, 2008-ban elkezdődött a gazdasági válság, valamint a Fidesz tett egy egyértelműen baloldali fordulatot azzal, hogy az elit, az unió és a multicégek ellen fordult.

Molnár szerint 2006 és 2010 között az MSZP “néma” párttá vált, a Fideszhez képest néha populistább, néha racionálisabb üzeneteket fogalmazott meg, ezek azonban nem álltak össze az emberek fejében egységes egésszé. Az MSZP igazi “csapdahelyzetbe” került, mert ha baloldali ígéreteket tesz, akkor a hozzájuk közel álló értelmiség “fanyalog”, hogy intézkedéseik nem szakszerűek, ha pedig neoliberális, gazdaságpolitikai döntéseket hoznak, akkor a párthoz lazábban kötődők úgy érzik, hogy az MSZP semmit sem változott – fűzte hozzá.

Azért van különösen nehéz helyzetben az MSZP, mert a Fidesz baloldali jellegű, de populista politikát folytat, amivel magához vonzott olyan szavazókat, akik 2010-ben még a szocialistákra voksoltak – jelentette ki a párt elnöke.

Molnár Gyula azt is mondta, Orbán Viktor miniszterelnök rendszere

velejéig romlott, antidemokratikus, és egyértelműen olyan hatalmat épít, amely csak egy szűk kör számára jelent lehetőséget.

Az Orbán-kormány gazdaságpolitikája téves, a jóléti állam háttérbe szorult – tette hozzá.
Úgy vélekedett, a Fidesz ugyanazt a hibát követi el, mint amit a szocialista párt 2006 után: államosít, a külföldi tőkét nehéz helyzetbe hozza, korlátozza a sajtószabadságot és agyonadóztat mindent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik