Belföld

Határozott reakciót várnak az EU-tól Orbánnal szemben

Az Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetsége a jogállam elleni támadásokról ír friss jelentésében.

Magyarországon állandó támadás alatt van a jogállamiság és az emberi jogok alapelvei azóta, hogy Orbán Viktor 2010-ben átvette a hatalmat,

ezért határozott reakcióra van szükség az Európai Unió részéről – közölte friss jelentésében az Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetsége. A 84 oldalas dokumentumban figyelmeztetnek:

a magyar kormány aláássa a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerét azzal, hogy fokozta ellenőrzését a média felett, korlátozta az információszabadságot és hatástalanította az Alkotmánybíróságot.

A közel 180 szervezetet tömörítő szövetség szerint az utóbbi hat évben elfogadott több mint hatszáz jogszabály, valamint az új alaptörvény veszélyezteti a demokratikus alapelveket, a jogállamiságot és az emberi jogokat, és negatívan hat a hatalmi ágak elválasztásának elvére.

A kormány szisztematikusan meggyengítette vagy ellenőrzése alá vonta a bírói és a törvényhozói hatalmat, a médiát és a civil szervezeteket. Súlyos aggodalomra ad okot Orbán Viktor azon korábbi kijelentése, miszerint illiberális államot kíván építeni Magyarországon

– írták. Kitérte arra is, hogy

a menedékkérőket megillető jogok megsértése és a kormányzat által 2015 óta folytatott migránsellenes információs kampány tanúsítja Magyarország ellenszegülését a nemzetközi és az európai jogban foglalt kötelezettségeinek.

Dan Van Raemdonck, az Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetségének főtitkára közölte: ha az Európai Unió nem cselekszik, megkérdőjeleződik az értékközösségként szolgáló európai projekt egésze. Úgy véli, az EU-nak biztosítani kellene, hogy a tagállamok mindegyikében tiszteletben tartsák az uniós alapelveket a közösséghez való csatlakozást követően is. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik