Belföld

Harminchat lakás marad fűtés nélkül Budapesten

Mázsár Tamás
Mázsár Tamás

újságíró. 2016. 11. 04. 14:14

Korábban a témában:

Eddig egy közgyűlésen jártam egész életemben, amit körülbelül tíz perc után hagytam ott. Egy ügyvéd teljesen normálisan magyarázott el valami fontos témát, mikor az egyik lakó közbeszólt:

Nem tetszik ez nekem. Itt valami ügyvédi csalafintaságot érzek.

Ekkor mentem haza.

Ez a csütörtöki közgyűlés

viszont sokkal fontosabb volt annál, hogy idő előtt távozzak, itt ugyanis arról beszéltek, hogy a

II.kerület, Mecset utca 17. számú ház 36 lakásában 11 napja nincsen gáz.

A történet október 21-én kezdődött, amikor gázszivárgás volt a ház előtt, ezt a problémát a Gázművek még aznap orvosolta. Rá három napra azonban lekapcsolták a gázt, “az utcai gázvezeték cseréje miatt”. A visszakapcsoláshoz szükséges nyomáspróba sikertelen volt, így a gázszolgáltatás a házban továbbra is szünetelt. A Gázművek az egyik szabadon lévő gázóra csapját elzártnak jelentette, ez nem volt igaz, viszont újabb nyomáspróbát a Gázművek már nem tudott elvégezni, hiszen akkor már hazamentek a munkások.

Mondjuk, nem is lehetett volna újabb próbát csinálni, mert két lakásban nem tudtak meggyőződni arról,  hogy a gázóránál a csap el van zárva. Ezekbe a lakásokba hatósági ajtónyitás történt, vagyis betörték az ajtót, de hamar kiderült, hogy mindenhol el volt zárva a gáz.

Első körben még úgy volt, amennyiben továbbra is “tömörtelen lesz a vezeték”, saját szerelő bevonásával tömörré kell tenni, ez nagyjából egy hetes gázszünettel járt volna. Száz százalékos eredményt a szeptemberben beadott gázterv szerinti kivitelezés hozhat, írták akkor, illetve azt, hogy ezzel várnának nyárig, mert a mostani gázvezetékek lecserélése több, mint egy hónapot vesz igénybe.

Na, ezt nem sikerült elkerülni.  

A következő levél már erősen aggasztó volt:

A Gázművek pedig nem fogadta el a vezeték tömörré tételét,

ragaszkodtak a teljes cseréhez.

Kedves tömbtársak!

Jól beöltözve érkeztek az emberek a közgyűlésre, én pedig egy pillanatra a Csinibaba filmben éreztem magam, ahogy a több, mint száz éves lépcsőházban álltam.

A ház közös képviselője azzal kezdte, hogy

ő már gondolt arra, hogy ez problémás lehet.

Viszont a pozitívumot is meglátta a történetben: még szerencse, hogy ez nem decemberben történt, mondta.

Nem tömör a vezeték, ezt most kell megcsinálni, derült ki hamar, 36 lakást érint ez a helyzet. Hamar figyelmeztették a tulajdonosokat, “ez nem egyik pillanatról a másikra megy”.

Karácsonyra lesz gáz?

kérdezte egy lakó.

Remélhetőleg igen

– jött a nem túl megnyugtató válasz.

A tulajdonosok három árajánlatot hallhattak, Fogarasi, Kecskeméti, Horváth. Nekik egyébként semmit nem jelentettek ezek a nevek, amiket a közös képviselő olvasott fel, ember nem tudta kik ők, viszont dönteniük kellett. A legolcsóbb ajánlatot fogadták el, amit a közös képviselő többször is kiemelt. A kivitelezőről pedig annyit tudtunk meg, hogy a Gázműveknél dolgozik, de van egy önálló cége.

Hogy lehet ilyenről öt perc alatt dönteni?

– kérdezte mellettem valaki.

Tényleg, nagyjából tíz percben mondták el, kinek hány milliót kellene fizetnie a háznak, ki mennyi idő alatt csinálhatja majd meg. Akit a tulajdonosok megválasztottak, ahogy a közös képviselőtől megtudtuk,

akkor kezdi majd el, amikor van ideje.

Viszont ha csúszik, ne mondják, hogy miattam, tette gyorsan hozzá.

Akkor legyen Fogarasi, szavazott egyhangúlag a ház, mellettem pedig valaki azzal nyugtatta magát, hogy

végül is szép neve van.

A Gázművektől is volt ott valaki, aki úgy jegyezte meg azt, hogy a vállalatnál ez a szezon, mintha valaki a sorban állás miatt panaszkodott volna augusztusban az alsőörsi Fogas Büfében. Nincs elég szakember, folytatta,

október 15. után bolondok háza van.

A ház egyébként 20 ezer forint közös költséget jóváír, mert most villanyrezsóval, hősugárzóval fűtenek a lakók, ami rendesen tekeri a villanyórát. Egyelőre úgy néz ki, a tulajdonosoknak nem jár plusz költséggel ez a felújítás.

Hogy mikor lesz gáz, azt senki se tudja, de ha minden jól megy, talán november végére. Ezekben a lakásokban egyébként a fűtés és a meleg víz is gázzal működik.

Sok szerencsét, ne fázzanak meg!

– engedte útnak a közös képviselő a ház lakóit.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.