Belföld

A Lupis-ügytől a Quaestor-botrányig

Itt a könyv a hiszékenység vámszedőiről, az elmúlt negyedszázad nagy átveréseiről.

A Libri Kiadó gondozásában jelent meg a 25 év – 25 nagy átverés című kötet. A könyv az elmúlt két és fél évtized pénzügyi botrányait veszi számba. Minden évre jutott legalább egy, és közös jellemzőjük az emberi hiszékenység, a mohóság volt. Tribuszerné és karcagi “Bróker” Marcsika üzelmeiben, a bombasztikus biogiliszta-üzletben, az aranyhamisítási skandalumban, a Quaestor-botrányban emberek ezrei vesztették el pénzüket, megtakarításaikat.

Az InfoRádióban Szakonyi Péter, a kötet szerkesztője azt mondta, az elmúlt 25 esztendő is bő termést nyújtott, akár a duplájáról is szólhatna könyv, de nagy átverésekben a 2015-ös igazi csúcsév volt: Quaestor, Buda-Cash, Karcagi Marcsika.

A tavalyi év önmagában megérdemelné, hogy könyvet írjunk arról, miként lehet átverni az embereket, súlyos pénzekkel. Nem csak egyet, százat, nem túlzás azt mondani, hogy százezreket.

A kötet összefoglalja a piramisjátékok, a pénzügyi átverések, a tőzsdei manipulációk tanulságait, a rendszerváltást követő első nagy felháborodást kiváltó Lupis-ügytől a 2015-ös év páratlan lebukássorozatáig.

A szerkesztő szerint az átverések okainak csak egy része a mohóság, a bizalom, a hiszékenység. Mindenki találkozik fantasztikus hozamot, jövedelmet ígérő lehetőségekkel, ezért fontos, hogy a felügyelő szervek mennyire figyelnek, mennyire látják meg a csíráját, ha nagy átverés készül. Ha jól végezték volna dolgukat a felügyeletek – tőzsde, bank – az elmúlt 25 évben, sokkal kisebb kár érte volna az embereket. Szakonyi Péter szerint pénzügyi szakembereknek egyértelmű, hogy ha a jegybanki alapkamat 2 százalék, akkor 25 százalékos kamatot ígérni felelőtlenség, de inkább egy visszaélés kiindulópontja.

A kapzsiságra, a tudatlanságra és a pénzügyi ellenőrzés felületességére alapuló megtévesztések több mint 500 oldalas enciklopédiáját a gazdasági újságírók krémje írta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik