Belföld

Jobbik: Pharaonnak kormánytagok falaznak

Pedig nincs is az országban, és egyébként is tucatnév.

Gyöngyösi Márton (Jobbik) napirend előtt tette szóvá a parlamentben, hogy az elmúlt időszak hírei alapján kétes hátterű üzletemberek kétes üzleti tevékenységet folytatnak kormánytagok hathatós segítségével Magyarországon. Szerinte a legérdekesebb figura Ghaith Pharaon szaúdi milliárdos, aki ellen a mai napig FBI-, illetve Interpol-körözés van, és műemlékek felvásárlásában “utazik”. Üzleti tevékenységét a magyar kormány több tagja segíti, közvetve, vagy közvetlenül. A Jobbik politikusa név szerint említette Rogán Antalt, Szijjártó Pétert, Varga Mihályt, Lázár János és Pintér Sándort, akik úgymond falaznak az üzletembernek.

Az ember, aki itt se volt

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint az említett név az arab világban tömegnév, nem biztos, hogy ugyanarról beszélnek. A hatóságok információi alapján ilyen nevű személy Magyarországon nem tartózkodik, és nem él itt életvitelszerűen. Ha Pharaon egyértelműen azonos azzal, aki az amerikai hatóságok körözési listáján szerepel, és ezt az amerikaiak megerősítik, akkor a magyar hatóságok el fogják fogni. Korábban szinte ugyanezt mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Időknek. Kontrát Károly közölte, a magyar hatóságok információi szerint Ghaith Pharaon nevű személy nem tartózkodik Magyarországon, nem él itt életvitelszerűen, és nem vásárolt ingatlant.

Orbán találkozott a professzorral

Sajtóhírek szerint Ghaith Pharaon ellen jelenleg is érvényben vannak a nemzetközi körözések. A Jobbik képviselője felszólalásában arra utalt, hogy üzleti partnerei több kastélyt is megszereztek Magyarországon, nem beszélve a fővárosi, József nádor téri volt Postabank-székházról. Az ügy hullámai már korábban elérték a parlamentet, Orbán Viktor egy azonnali kérdésre válaszolva elismerte, hogy találkozott “Pharaon professzorral” egy jordániai diplomáciai eseményen, de szerinte az ügy egy  amerikai titkosszolgálati manipuláció.

Bűnszövetség, befolyással üzérkedés…

Az amerikai nagykövetség ugyanakkor a minap hvg.hu kérdésére megerősítette, Ghaith Pharaont körözik Amerikában,

ha a magyar államnak információi vannak róla, értesítenie kell a megfelelő hatóságokat, a nagykövetséget, vagy az Interpolt.

Az amerikaiak bűnszövetség (conspiracy), hamis információk terjesztése (wire fraud), befolyással üzérkedés (racketeering conspiracy), bűnsegédlet és bűnpártolás (aiding and abetting) gyanúja miatt beszélgetnének el Pharaonnal. A vádak a Bank of Credit and Commerce International (BCCI) tevékenysége kapcsán fogalmazódtak meg. Pharaonról egyébként a magyar állam is tudhatja, hogy ellene a körözések máig érvényesek. Ez abból a levélből is kiderült, amit korábban Juhász Péter (Együtt) osztott meg a Facebookon, és amelyben a Belügyminisztérium hivatalos állásfoglalást kért Szaúd-Arábiától az üzletember tevékenységéről.

Papp Károlyt kérdezik

A DK ezért az országos rendőrfőkapitányhoz fordult, azt szeretné megtudni, miként léphetett be az ország területére az Egyesült Államokban körözött Ghaith Pharaon szaúdi üzletember. Vadai Ágnes arra is választ vár Papp Károlytól, miért nem tett semmit a Fejér megyei Rendőr-főkapitányság, amikor Ghaith Pharaon 2015-ben bizonyíthatóan Seregélyesen tartózkodott.

Lefoglalta-e a rendőrség a miniszterelnök házának szomszédjában álló ingatlant, amelyet a hírek szerint a férfi egyik érdekeltsége vásárolt meg? Hogyan kerülhetett a kormányfő környezetébe egy nemzetközi bűnöző?

Előzőleg a DK bejelentette, hogy az Interpolhoz, illetve az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodához (FBI) fordul, amiért a miniszterelnök családja a körözött Ghaith Pharaonnal üzletel.

Miért a kiváltságok?

A Jobbik akár vizsgálóbizottságot is kezdeményez az ügyben, mivel szerinte a szaúdi üzletember nemzetbiztonsági kockázat, amit a kabinet is pontosan tud – közölte Gyöngyösi Márton. Szerinte Pintér Sándor nyilvánosságra került leveléből az is kiderült, az FBI elküldte Pharaon ujjlenyomatait, ezekből az Alkotmányvédelmi Hivatal azonosította is az üzletembert, akinek magyarországi tartózkodásairól értesíteni kellett volna az amerikaiakat, de ezt nem tették meg. Az idén 76 éves Ghaith Pharaon egyébként már gyermekként kiváltságos helyzetbe került, miután apja Szíriából áttelepült Szaúd-Arábiába, ahol a király orvosa és bizalmasa lett.

Felpofozta a király

Pharaon a szaúdi hercegekkel töltötte gyerekkorát. Bár az uralkodóház támogatásával az amerikai Stanford Egyetemen, a Coloradói Bányászati Egyetemen és a Harvardon tanult, a királyi család nem fogadta be, inkább üzleti közvetítőként tekintettek rá Szaúd-Arábia és a többi ország között. Pharaon szépen gazdagodott, de jött az első pofon. Szó szerint. A ’70-es években baráti viszony alakult ki a szaúdi és a spanyol király között. Olyannyira, hogy I. János Károly azonnal felhívta telefonon Fahd királyt, amikor Pharaon váratlanul évi 120 millió dollárt kért a spanyol állami olajcégtől, közvetítői díjként.

Igazi playboy lett

Újabb szintet akkor lépett, amikor 1977-ben a szaúdi hírszerzés korábbi vezetője bemutatta a Nemzetközi Kereskedelmi és Hitelbank (Bank of Credit and Commerce International – BCCI) pakisztáni tulajdonosának. A BCCI 1991-es széthullása utáni botrányt John Kerry szenátorként vizsgálta és csaknem 600 oldalas jelentésében a bankot olyan nemzetek feletti bűnszervezetként írta le, amelyet csalással, pénzmosással, vesztegetéssel, terrorszervezetek támogatásával, illegális fegyverkereskedelemmel, prostituáltak futtatásával, adócsalással, csempészéssel és emberkereskedelemmel vádolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik