Belföld

Budapesten a Fidesz mögött második a DK

A magyarok kétharmada nem ért egyet a kifütyüléssel. Ezeket mérte a Nézőpont.

Vezet a Fidesz–KDNP a biztos szavazók körében a fővárosban. A kormánypártok 44 százaléknyi szavazatot kapnának, ha most lennének a választásokat. Őket követi a Demokratikus Koalíció 10, valamint az LMP 9 százalékkal. Ez derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából, amelyet Budapesten, 500 fő telefonos megkérdezésével készített a Magyar Időknek.  A felmérés alapján az MSZP és a Jobbik is 7, az Együtt 6, a Párbeszéd 3 százalékon áll. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) 3 százalékos népszerűségnek örvend.

Érdekesség, hogy a biztos résztvevők között 10 százalék azok aránya, akik valamilyen egyéb pártra szavaznának.

A teljes népesség körében a kormánypártok 32 százalékot kapnának. A második helyen az LMP áll 10 százalékkal. A DK 8, a Jobbik és az MSZP 5, az Együtt 4, a Párbeszéd 2 százalékon áll. Az MKKP ebben a körben is 3 százalékot kapna, és 6 százalék azok aránya, akik egyéb pártra szavaznának.

A megkérdezettek több mint ötöde rejtőzködő szavazó.

Országos viszonylatban más képet mutat az ellenzéki pártok támogatottsága. A teljes felnőtt népesség körében a Jobbik 12, az MSZP 8, a DK 5 százalékon áll. A legvalószínűbb listás eredményeket nézve a Jobbik 23, az MSZP 9, a DK 7 százalékot érne el. A kvótanépszavazás kampányhatása után a Fidesz–KDNP tábora rendkívül magas, a kormánypártokat a teljes felnőtt népesség 34 százaléka támogatja. A legvalószínűbb listás eredményeket nézve a kormánypártok 45 százalékon állnak az országos közvélemény-kutatás adatai szerint.

Nem tetszett a kifütyülés a nagy többségnek

Szintén a Nézőpont mérte, hogy a magyarok kétharmada elfogadhatatlannak tartja,  hogy október 23-án ellenzéki szimpatizánsok füttyel zavarták meg a miniszterelnök beszédét. Ezt mindössze a megkérdezettek 22 százaléka mondta elfogadhatónak. 

A megkérdezettek 11 százalék nem adott választ a kérdésre. Az intézet érdekesnek nevezte, hogy  e téren a baloldali szimpatizánsok megosztottak: míg az MSZP-támogatók közel fele (52 százalék) nem tartja elfogadhatónak a kormányfő kifütyülését, addig más baloldali pártok (DK, Együtt, Párbeszéd) szimpatizánsainak túlnyomó többsége (legalább 83 százalékuk) ezt elfogadhatónak vélte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik