Egy kicsit nem figyeltünk oda és 170 millióval drágább lett a budapesti vizes vb

135 millióval több megy Garancsi István, Orbán Viktpr páholytársának cégéhez, 35 millióval többet számlázhat az Újlak.

Az uniós közbeszerzési értesítőben szombaton megjelent hirdetmény szerint 135 millió forinttal többe, 38 milliárd 365 millió helyett

38 milliárd 500 millió forintba kerülnek a 2017-es vizes világbajnokság megrendezéséhez szükséges uszodakomplexum 

tervezési, építési, szerelési munkái, valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások. A pályázatot Garancsi István cége, a Market nyerte el. A projektet az államkasszából fizetik, EU-s segítség nincs benne.

A szerződésmódosítás oka, hogy a kivitelező a megrendelő hibáján kívül későn kapott meg bizonyos, a Dagály Strandfürdő munkálataival kapcsolatos bizonyos adatokat és engedélyeket, melyek “a Vállalkozót egyes teljesítési feladatokban akadályozták”. A szerződő felek azt is rögzítették, hogy a Market

jogosult a Megrendelői Ütemtervben megállapított releváns határidők meghosszabbítására.

Szóval akár csúszhatnak is. 

Ez már aprópénz

Ehhez képest kis tétel, de drágább lett a vizes vb uszodakomplexumának

tervezési, építési, szerelési munkáihoz kapcsolódó projekt menedzsment, műszaki ellenőri, sportszakmai ellenőri, tervellenőri, változásmenedzsment, szuperellenőrzési és kockázatelemzési munkáinak elvégzése és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások ellátása

is. Ezt a megbízást az ÚJLAK Mérnökiroda Kft. nyerte el, az eredeti 849 millió forint helyett 884 millió forintért végzik el a feladatokat, tehát 35 millió forintért drágábban.

A hirdetmény szerint bővítették a feladatok tárgyát és mennyiségét, az Újlak “a FINA Market kialakításának és a Dagály Strandfürdő tervezett kialakításának összehangolására, valamint a Világbajnokságot követően az úszókomplexum és a Dagály Strandfürdő közös üzemeltetésének lehetőségére is” figyelemmel lesz.

Felkúsznak az árak

Idén márciusban még arról volt szó, hogy a vizes vb megrendezése mintegy 25 milliárd forintba kerül Magyarországnak. Aztán a Magyar Közlönyből kiderült, hogy a kormány 49 milliárdot szán a világversenyre. Akkor a nol.hu érdeklődésére az építtető-beruházó MNV Zrt. előállt a pontos számokkal: számításuk szerint a létesítményfejlesztés nettó 38,4 milliárd forintot emészt fel.

Ebből az uszoda építése 21,4 milliárd, az ideiglenes lelátó, gát, csatornavédelem, valamint az épület visszaalakítása a világbajnokság után 13,445 milliárd, a bontás költsége 96 millió, a szakági munka, a műtárgyak, az út, a közlekedésfejlesztés, a gát és a közmű tervezése 1,555 milliárd forint, míg a tartalékkeret 1,827 milliárd forint.Ehhez jön még 10,3 milliárd forint áfa, amely azonban egyből visszaáramlik a költségvetésbe. A bruttó költség így 48,7 milliárd. Az MNV akkor azt állította, hogy a költségek nem nőttek, a félreértés a nettó és a bruttó számok összekeveréséből adódhatott. Az Átlátszó számításai szerint a világverseny összesen 90 millárd forintot emészt fel.

Egy páholyban a miniszterelnökkel

Garancsi István cége nem csak a vizes vb-t építi, a Market újítja fel félmilliárd forintért a Fidesz Lendvay utcai székházát, ők építették a Fradi stadiont 15 milliárd forintért,ők nyerték a MOME 3 millárdos tenderét, egy Kopaszi-gáti ingatlanüzlethez 16,5 milliárdos hitelt kapott a kalandos sorsú, állami Eximbanktól. Garancsi István, aki a Videoton tulajdonosa is, a székesfehérvári stadion díszpáholyában Orbán Viktor szomszédja, a miniszterelnök barátjaként tartják számon.

A vizes vb-s munkálatokban többek között Orbán Viktor édesapjának, Orbán Győzőnek a cége is közreműködik: a Dolomit Kft. ott van a margitszigeti csatornázási munkálatok készítői között.