Belföld
Kaposvár, 2016. október 22.
Hiller István, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országos választmányának elnöke felszólal a párt választmányi ülésén Kaposváron 2016. október 22-én. Mellette Molnár Gyula párelnök (j2) és Pintér Attila, az MSZP városi elnöke (j).
MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Hiller: Az MSZP nélkül nincs kormányváltás

24.hu
24.hu

2016. 10. 22. 18:03

Korábban a témában:

Hiller István szombaton Kaposváron, a párt országos választmányi ülésén hangsúlyozta: az MSZP a demokratikus ellenzék legnagyobb és legszervezettebb ereje, csak vele képzelhető el a jelenlegi hatalom leváltása.

Aki ennek az ellenkezőjét állítja, legyen jószándékú naiv vagy előre spekuláló, az Orbán-kormányt erősíti

– tette hozzá.

A politikus úgy vélte, az 1989. október 23-án kikiáltott harmadik köztársaság halott, intézményeinek leépítésével, lényegi tartalmuk kivonásával cserbenhagyták, ezért eljön a nap, amikor szocialisták sok-sok társukkal együtt létrehozzák és közös akarattal kikiáltják a negyedik magyar köztársaságot.

Mi, magyar szocialisták köztársaságpártiak vagyunk, hiszünk abban és büszkén valljuk, hogy egy erős köztársaság szabadabb és igazságosabb Magyarországot teremt

– hangoztatta.

Arra hívta fel a választmány tagjait, vegyenek részt ezen új köztársaság tartalmának megfogalmazásában. Beszéljenek arról, milyen egy modern, demokratikus berendezkedésű szabad, igazságos Magyarország, amely képes szomszédaival, társaival jó viszonyban élni, ahol a szövetséges szövetségest jelent, és amely az EU-nak megbecsült, a közösség szabályait együttesen formálni képes tagja.

Hiller István a Népszabadság működésének felfüggesztéséről szólva azt mondta: nem lenne 1956 sajtószabadságot valló hősei közül 2016-ban egy sem, aki helyeselné azt, amit a Népszabadsággal “műveltek”. Hozzáfűzte, a szocialisták nem hiszik, hogy a lapot kizárólag gazdasági okokból juttatták oda, ahol van, ebben az ügyben politikát látnak, és a történteket a szabadság, ezen belül a sajtószabadság csorbításának minősítik. Ezért szolidárisak a lappal és annak újságíróival.

A választmányi elnök szavai szerint a Népszabadság kritikus lap, amely nemcsak a mostani hatalmat és annak felfogását kritizálta, hanem az MSZP-t, annak kormányát is.

A demokratikus felfogásnak az a lényege, hogy a hatalom nemcsak hagyja, hanem igényli is a kritikát

– hangoztatta. Megjegyezte: a kritika valószínűleg Horn Gyula néhai kormányfőnek sem tetszett, de elviselte és igényelte azt.

Hiller István 1956 mártírjaival összefüggésben szólt arról is, hogy megítélése szerint a politikának nincs joga szemezgetni hősök között. A politikának nem az a dolga, hogy első-, másod-, vagy harmadosztályú hősnek nevezzen ki bárkit, aki részt vett a 60 évvel ezelőtti eseményekben.

Nem értek egyet azzal, hogy a 60. évforduló nem szól, vagy alig szól ’56 politikai vezetőiről, Nagy Imréről, Gyimes Miklósról, Maléter Pálról, Vásárhelyi Miklósról és társairól, akik nélkül nem teljes 1956 palettája

– közölte.

Azt mondta, kell azokról is szólni, akiknek neveit nem örökítették meg rádióadók és újságok: a pesti srácokról és ’56 névtelen hőseiről, de nem hiszi, hogy történészi tévedés, sokkal inkább egy új politika új koncepciója megpróbálni árnyékban hagyni azokat, akiknek gondolkodásmódjával a jelenlegi hatalom nem ért egyet.

A választmányi ülésen megosztotta a hallgatósággal 1956-os élményeit Király Ferenc, az MSZP szolnoki alapszervezetének tagja. A nyugalmazott orvos elmondta, 22 éves orvostanhallgatóként részt vett a budapesti harcokban, fegyvereket töltött, barikádokat épített, látta ahogy harcostársai Molotov-koktélokat dobnak a tankokra.

(MTI)

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.