Belföld

Szőcs Géza fenyegetőnek látja a Népszabadság archívumának eltüntetését

A német PEN Club a napokban visszautasította a német PEN Club a Szőcs Géza által vezetett magyar PEN Club meghívását egy ünnepségre, mert annak jelenlegi magatartása számukra nem elfogadható.

Szőcs Géza, Orbán Viktor tanácsadója nyílt levélben válaszolt. Mint fogalmazott csak akkor foglalnak majd állást a kormányzat ellen, ha hatalmi agresszió érné az írókat, az újságírókat. A Hír TV-nek adott interjújában pedig egyenesen csapásnak nevezte a Népszabadság megszüntetését.

A volt kultuszminiszter pénteken közleményt adott ki.

A válaszlevelet abban a meggyőződésben írtam, hogy lejárt az idő, amikor is be lehetett vagy le lehetett szólni Berlinből, Darmstadtból vagy Moszkvából Budapestre, kiosztva az írókat, mit gondoljanak vagy mit írjanak

– reagált még egyszer a PEN Club támadásaira.

Leszögezte, hogy Magyarországon minden író és újságíró szabadon megfogalmazhatja és közzéteheti a véleményét bármiről, majd elmagyarázta, hogyan férhetnek meg egymás mellett a fenti vélemények.

Úgy, hogy azt a sajtószabadságot, amelyet éppen a Népszabadság létezése is fémjelzett, sérülés fenyegeti a lap megszűnésével. A sajtószabadság sérülésével pedig sérül a nemzet joga a pluralizmushoz, a sokszínűséghez, a nézetek és vélemények gazdagságához. A Népszabadság egy világnézeti és politikai alternatívát jelentett, és nem volna helyes alternatívák nélkül gondolkodnunk.

A sajtószabadság egy rendszer. Ha kiesik egy eleme, működésében zavar keletkezhet.

Szőcs hasonlattal élt, miszerint lehet, hogy legjobban egy bizonyos színt szeret, de nem szeretne olyan világot, amely kizárólag ilyen színű.

Megjegyezte, a Népszabadság számos olyan dolgot írt le, amelyek számára elfogadhatatlanok, személyével kapcsolatban is jelentek meg benne észbontó valótlanságok, csúsztatások és ferdítések.

Fenyegetőnek látom az archívum eltüntetésének kockázatát is. Az az archívum közös múltunk része, lenyomata. Ezt eltüntetni olyan, mint beletörölni a nemzet kollektív memóriájába. Ha csak a fotókat nézem – az is sok százezer felvétel.

A sajtószabadságról szólva úgy fogalmazott, nem valamely párt és nem valamely újság nézeteivel rokonszenvezünk, amikor a vélemény és szólás szabadsága mellett teszünk hitet. Nem azzal értünk egyet, amit mondanak, hanem azzal, hogy nézeteiket elmondhassák és megírhassák.

 

Minden igazi demokratától elvárható, hogy akár életét is adja azért, hogy mindenki szabadon elmondhassa a véleményét.

 

Szőcs közleménye végén felteszi a költői kérdést:

Vajon mit szólnának a felmenőim, ha azt mondanám nekik, hogy örülök a Népszabadság megszűnésének?”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik