Belföld

Újabb milliárdos csalás gyanúja miatt nyomoznak Tarsolyék ellen

A Quaestor-ügy vádpontjaihoz kapcsolódó, ám az alapügyről leválasztott eljárásban bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős kárt okozó csalással és más bűncselekményekkel gyanúsította meg Tarsoly Csabát és kilenc társát a Nemzeti Nyomozó Iroda – mondta el a PestiSrácoknak Bagoly Bettina szóvivő.

A lap értesülései szerint milliárdos kárról van szó, a tíz gyanúsított közül nyolc személy pedig a már bírósági szakban lévő eljárásnak is érintettje.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a Quaestor-botrány tavaly márciusban robbant: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vizsgálata szerint a Quaestor Értékpapír Zrt. mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt. A bűnszervezetet irányító Tarsoly Csabát 753 rendbeli cselekménnyel vádolják, ezek alapján 5-től 25 évig terjedő fegyház szabható ki. A Fővárosi Főügyészség idén februárban emelt vádat, Ibolya Tibor, az ügyészség vezetője az ehhez kapcsolódó sajtótájékoztatón jelentette be, hogy pénzmosás és csalás miatt is nyomozás van még folyamatban. A PestiSrácok értesülései szerint utóbbi ügyben történt a gyanúsításközlés, míg a főügyészség tájékoztatása szerint a pénzmosás kapcsán indult, jövő januárig meghosszabbított eljárás továbbra is ismeretlen tettes ellen zajlik.

Vaj a PSZÁF egykori vezetőinek füle mögött?

Ibolya Tibor a sajtótájékoztatón elmondta: a bűncselekményt a tőkepiaci törvény 2005-ös lazítása tette lehetővé, ráadásul a PSZÁF 2009-es vizsgálata során feltárták, hogy Tarsolyék valótlan adatokat adtak le a felügyeletnek, ám ezek után megúszták hárommilliós bírsággal. A főügyész szerint a PSZÁF-nak ekkor fel kellett volna jelentenie a Questort, a PestSrácok kérdésére feltételezett visszaélésről beszélt. A lap információi szerint a fővárosi főügyész a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordult, és nevek megemlítése nélkül feljelentést tett a PSZÁF korábbi vezetői ellen. A Központi Nyomozó Főügyészség vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettének gyanúja miatt március óta nyomozást folytat, azonban egyelőre senkit sem hallgattak ki az ügyben.

Tarsoly Csaba múlt csütörtökön, fővárosi törvényszéki meghallgatásán továbbra is tagadta, hogy ő vagy társai bűncselekményt követtek volna el, questoros vezetőket, a felügyeleti rendszert és üzleti-hatalmi köröket vádolt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik