Belföld

Speciális csoportot vetnek be a balhézó tüntetők, huligánok ellen

Szép szóval győzködnek.

A Készenléti Rendőrségen belül működő Partner Csapat feladata a rendbontások megelőzése a tömegrendezvényeken. Vezetője, Kutsera István őrnagy a Magyar Időknek azt mondta, egy skandináv mintát fejlesztettek tovább, és már nemcsak a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvényeket, hanem focimeccseket, állami ünnepségeket is biztosítanak.

A csoportnak 25 tagja van. A Készenléti Rendőrség állományából különféle, például pszichológiai vizsgálatok után választották ki őket. Vezetőjük szerint munkatársai magas stressztűrésű, érett személyiségű, empatikus, kimagasló kommunikációs képességű rendőrök, akik

civil ruhában vannak, csupán egy „police” feliratú mellény, és egy rádió van náluk, azaz fegyvertelenül mennek akár a legvadabb focidrukkerek közé is.

A csapat tagjai minden bevetés előtt speciális felkészítésen vesznek részt, hogy sikeresen tudják oldani a tömegben kialakult feszültséget, már a kialakulóban lévő krízishelyzetet is felismerjék és fizikai beavatkozás nélkül oldják meg a problémát.

Az éles bevetéseket kiértékelik, tapasztalataikat később felhasználják. A Partner Csoport tagjai ezt a munkát saját beosztásuk mellett, adott esetben túlórában végzik, és tiszthelyettestől a főtisztig minden rendfokozatú és beosztású rendőr megtalálható közöttük.

Korábban a Zsaru Magazin az idei Újpest–Fradi-kupadöntő kapcsán írt a csoportról, illetve az új rendészeti szemléletről, amelynek jegyében a zsaruk az úgynevezett alacsony profilú megjelenést alkalmazták.

Az elnevezés nem jelentette a rendőri erők kis létszámát. Mindenhová jutott kellő számú kék ruhás, az egységek azonban nem tömörültek erődemonstráló blokkokba, kissé visszavontan, de jól mozgósíthatóan osztották el őket a neuralgikus pontok közelében, és a tömegben megjelentek a Partner Csoport tagjai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik