Pecina, a rejtélyes osztrák milliárdos, aki Orbánnal üzletelhetett a Népszabadságról

Hazájában büntetőeljárás folyik ellene sikkasztás miatt, ő adta el a BorsodChemet a kínaiaknak és mondták az orosz Gazprom lobbistájának is. Heinrich Pecina portréja.
Kapcsolódó cikkek

Heinrich Pecina 66 éves osztrák üzletember, a Vienna Capital Partners nevű befektetési alap és tanácsadó cég elnöke. Önmeghatározása szerint pénzügyi befektető, aki egy rendkívül speciális területen mozog. Vállalatokat vásárol, amelyeket a feldarabolás, átalakítás után drágán értékesít. Fontos, hogy többnyire a gazdaság és a politika határmezsgyéjén köt üzleteket, jellemzően Közép-Európában és a Balkánon, az energiapiac, a vegyipar, a média területén. A Magyar Narancs korábban azt írta róla: „minden hájjal megkent” üzletember, amolyan „vérbeli kufár”, egy „igazi mosolydiplomata”.

Fotó: MTI / Mohai Balázs

Pecina nevéhez Magyarországon az elmúlt másfél évtizedben számos nyílt és rejtett üzlet fűződik. A Direkt36 nyomozása szerint vele üzletelt offshore cégeken keresztül Erős János, aki 2002 és 2010 között vezette a Magyar Fejlesztési Bankot (MFB).

Erős János panamai cége, a Garuda Group 50 ezer euróért (15,5 millió forint) megvette Pecina Wintercastle nevű cégét. Később jelentősebb pénzmozgások voltak a Garuda és Pecina érdekeltségei között, 2009-ben például 5,4 millió eurónyi (1,6 milliárd forint) hitelt utalt át Pecina egyik cégének. Ezt vissza is fizették, de nem a Garudának, hanem azt kérték, hogy egy bécsi vagyonkezelőnek utalják.

A Falter nevű osztrák hetilap szerint a kapcsolat akkor is működött, amikor az osztrák OMV – a pletykák szerint a Gazprom megbízásából – ellenséges üzleti offenzívát indított a MOL felvásárlása érdekében.

Alighanem ennek a történetnek különböző oldalakon szereplője volt Erős és Pecina is. A Falter szerint az osztrák hatóságok vizsgálták, hogy nem történt-e pénzmosás, de végül megszüntették az eljárást.

Sajtóhírek szerint egy másik ügyben Pecinát sikkasztással vádolják Ausztriában, ahol folyamatban van ellene egy büntetőügy. Pikáns, hogy a hírek szerint a Budapesten dúló médiavihar közepette az üzletember hétfőn a vádlottak padján ült Klagenfurtban, a Hypo Alpe Adria Bank perében. Beismerte, hogy törvényellenes módon, 4,3 millió euró értékben három hamis számlát állított ki a pénzintézet egy részének eladásakor. Azt mondta, már sajnálja, megbánta.

Kínaiaknak passzolta át a BorsodChemet

Pecina 2001-ben a kazincbarcikai BorsodChemet és a TVK-t adta el egy kínai befektetőnek – történetesen a magyar Mol ellenében. Akkoriban a teljes magyar vegyiparért ádázan küzdtek a legnagyobb vállalatok, a tét voltaképpen egy ipari értéklánc (finomítás+gyártás) kialakítása volt.

Mint azt korábban megírtuk, a nagy erőkkel vívott kiszorítósdiban a bécsi cég többször együttműködött a jelenleg az OTP-ben tulajdonos, korábban azonban a Gazprommal is együttműködő Rahimkulov-család cégeivel. 2000-ben a VCP tőlük vett BorsodChemet, hét évvel később pedig MOL-részvényt. Utóbbi pakettet az OMV-nek adta tovább a Pecina cég.

Arról is írtunk akkor, hogy mind a BrosodChem, mind a TVK esetében egy rejtélyes hátterű, Írországban bejegyzett offshore cég, a Milford Holdings Ltd. volt az eladó.

A Milford mögött akkoriban az orosz Gazpromot sejtették, Pecinát pedig orosz lobbistának mondták, ám perdöntő bizonyíték itt sem került elő, ráadásul az érintettek cáfoltak.

Bár a TVK végül visszakerült a MOL-hoz, a BorsodChem nem volt ilyen szerencsés, miután a cég többségét egy londoni befektető, a Permira szerezte meg a tőzsdén. A VCP ugyanakkor megőrizte kisebbségi részesedését. 2010-ben azonban új befektető kopogott az ajtón, és visszautasíthatatlan ajánlattal a kínai Wanhua cégcsoporté lett a vevő (amely azóta innen irányítja európai, közel-keleti és afrikai tevékenységét).

Érdekes szál, hogy a Wanhua vezérigazgatója, Simon Wu a tulajdonosa a letelepedési kötvényekkel üzletelő egyik cégnek, a HSSDF-nek (Hungary State Special Debt Fund). A helikopterező Rogán Antal kabinetminiszter egyszer nyilvánosan is megemlítette Wut, tagadva, hogy offshore cégek adnak el kötvényeket.

A Népszabadság-botrány

Pecina a legerősebb tulajdonosa a Spéder Zoltán-féle FHB Banknak. De övé Magyarország egyik legnagyobb kiadója, a Médiaworks is. A Népszabadságot, Világgazdaságot, Nemzeti Sportot, valamint több hetilapot és megyei napilapot (PLT) kiadó céget 2014-ben szerezte meg. Ezzel el is érkeztünk a Népszabadság-botrányhoz, amelynek lényege, hogy:

Pecina nagyon jóban van Spéder Zoltánnal, az azóta kegyvesztetté vált bankárral. Spéder helyzete nem tett jót Pecinának sem, mert könnyen a nyakán maradhatott volna a Médiaworks. De szerencséjére a kormány – gyorsabban, mint várták – előrehozta a PLT megszerzését, így Pecina cége nem az FHB-tól, hanem az állami MKB Banktól vehetett fel hitelt.

Azt már régóta beszélik a médiapiacon, hogy a Fidesz a Mediaworks tulajdonosaival úgy állapodott meg, előbb bezárják a Népszabadságot, mielőtt a kiadóvállalat átkerülne a Fideszhez. És amit Magyarországon pletykálnak, az előbb-utóbb megtörténik – szól a bennfentes közmondás. Olyannyira, hogy már a Médiaworks vevőit is vélik források: az ország leggazdagabb gázszerelője, Mészáros Lőrinc.

Pecina Orbánnal tárgyalhatott a Népszabadságról

Több sajtóforrás is megerősítette, hogy a PLT vezetőit nemrégiben egy Mészáros Lőrinc-érdekeltségű balatoni hotelbe trombitálták össze értekezletre. Miután a kormány lecserélte a Pecinával jóban lévő Spédert, az FHB helyére az MKB ugrott be finanszírozóként a Médiaworks mellé. Ez úgy derült ki, hogy a Népszabadság újságírói észrevették az MKB zálogjogát a Népszabadság védjegyein, amiről az is felmerült, hogy a bejegyzés még nem jogerős.

A Népszava arról írt, Pecina személyesen járhatott Orbán Viktor irodájában, míg a Figyelő arról, hogy ezen a tárgyaláson megkezdődött az üzletember “leválasztása” Spéderről – egyben az alku a Mediaworks értékesítéséről is. Mindez tehát egy előre megírt forgatókönyv alapján történhetett a nyilvánosság kizárásával. Miközben a kormány a népnek azt kommunikálja, hogy őket nem érdekli a Népszabadság, és ha közbeavatkoznának, akkor sérülne a sajtószabadság. Hisz Orbánnak adnia kell a látszatra.

(Cikkünkhöz felhasználtuk a Magyar Narancs, az Átlátszó, a vs.hu, a 444.hu cikkeit.)