Belföld
A young man holds up a poster reading "Nepszabadsag > People's Republic Company" as journalist of Hungary's biggest opposition newspaper Nepszabadsag and their supporters protest in front of the parliament building in Budapest on October 8, 2016.
The newspaper suspended its activities, heightening concerns about media plurality under right-wing Prime Minister Viktor Orban. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Svájci lap: elveszik a levegőt a kritikus újságírástól

24.hu
24.hu

2016. 10. 12. 13:01

A Népszabadság megjelenésének felfüggesztésével kapcsolatban közölt jegyzetet szerdán a svájci Neue Zürcher Zeitung.
Korábban a témában:

A legfontosabb magyar kormánykritikus lap bezárása jelzi, hogy a régióban mennyire politikai és gazdasági nyomás alatt áll a szabad sajtó – áll az NZZ online véleménycikkében.

A szerző szerint ugyan számos nyitott kérdés van, azonban a politikai indokok kézenfekvők. Szerinte a miniszterelnök környezetében történt korrupciós ügyek leleplezése miatt haragította magára a lap a kormányt.

A cikkíró úgy véli, hogy az eset példája annak, hogy a média válsága miképpen kedvez a politikai befolyásnak, nem csak a keleti uniós tagállamokban, de ott különösképpen.

Új adók és egy hazafiasabb médiaszektor kialakulását elősegíteni hivatott szabályozások, amelyeket például Magyarországon és Lengyelországban vezettek be, felgyorsítják a nyugat-európai médiakonszerneknek a 2008-as pénzügyi világválság óta tartó kivonulását a régióból – véli a szerző.

Ugyanolyan logikus, mint amilyen végzetes, hogy ilyen körülmények között a külföldi médiacégek kevéssé fektetnek be a szabad sajtó demokráciapolitikai szerepébe

– folytatódik a cikk.

Így a politikailag kényelmetlen médiumok elvesztik azt a függetlenségüket, amelyet a külföldi tulajdonosok egy bizonyos fokig kínálnak nekik.

A szerző megállapítása szerint a keleti uniós országok egyre autoriterebb módon viselkedő politikusai mindinkább elveszik a levegőt a kritikus újságírástól és a demokratikus véleményalkotástól – olvasható a svájci lap véleménycikkében. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.