Belföld

Svájci lap: elveszik a levegőt a kritikus újságírástól

A Népszabadság megjelenésének felfüggesztésével kapcsolatban közölt jegyzetet szerdán a svájci Neue Zürcher Zeitung.

A legfontosabb magyar kormánykritikus lap bezárása jelzi, hogy a régióban mennyire politikai és gazdasági nyomás alatt áll a szabad sajtó – áll az NZZ online véleménycikkében.

A szerző szerint ugyan számos nyitott kérdés van, azonban a politikai indokok kézenfekvők. Szerinte a miniszterelnök környezetében történt korrupciós ügyek leleplezése miatt haragította magára a lap a kormányt.

A cikkíró úgy véli, hogy az eset példája annak, hogy a média válsága miképpen kedvez a politikai befolyásnak, nem csak a keleti uniós tagállamokban, de ott különösképpen.

Új adók és egy hazafiasabb médiaszektor kialakulását elősegíteni hivatott szabályozások, amelyeket például Magyarországon és Lengyelországban vezettek be, felgyorsítják a nyugat-európai médiakonszerneknek a 2008-as pénzügyi világválság óta tartó kivonulását a régióból – véli a szerző.

Ugyanolyan logikus, mint amilyen végzetes, hogy ilyen körülmények között a külföldi médiacégek kevéssé fektetnek be a szabad sajtó demokráciapolitikai szerepébe

– folytatódik a cikk.

Így a politikailag kényelmetlen médiumok elvesztik azt a függetlenségüket, amelyet a külföldi tulajdonosok egy bizonyos fokig kínálnak nekik.

A szerző megállapítása szerint a keleti uniós országok egyre autoriterebb módon viselkedő politikusai mindinkább elveszik a levegőt a kritikus újságírástól és a demokratikus véleményalkotástól – olvasható a svájci lap véleménycikkében. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik