Belföld

Egyre jobb a határszolgálat, már csak a rendőrök panaszkodnak

24.hu
24.hu

2016. 10. 12. 15:17

A végeken senki sem anyámasszony katonája. Persze lehetne több a vécé, jobb a kaja, vízhatlan az egyenruha, több a melegedő, kevesebb a morgolódás, de hát ez van.
Korábban a témában:

Költői felütéssel kezdődik a police.hu-n közzétett Zsaru Magazin-riport, amely azt hivatott bizonyítani, hogy a déli határszakaszon a zord időjárás ellenére is megállják a helyüket a magyar rendőrök. Sőt a körülmények közel sem olyan rosszak, mint ahogy az a közösségi médiában elterjedt.

Itt van az ősz. A sárral, esővel, a ruha alá is bebújó széllel azért nem annyira szép, mint Petőfi versében. A magyar-szerb határszakaszt védő zsaruk figyelme azonban nem lankadhat.

Ehhez képest – a javuló körülmények hangsúlyozása mellett – szinte az összes egyenruhás megszólaló ilyen-olyan nehézségről számol be. Még az ezredesi rangban szolgáló vezetők is akarva-akaratlanul, egy-egy igen komoly hiányosságra hívják fel a figyelmet.

Zsúfoltság van, szar a kaja és ázik a ruha – no para

Kezdve Miskolczi Csanád Zoltánnál, aki a Készenléti Rendőrség Kelet-magyarországi Határrendészeti Igazgatóságának megbízott irányítója. Ő persze mondandójában igyekszik csökkenteni a problémák jelentőségét, ám szavai sokat elárulnak arról, valójában milyen körülmények között is vigyázzák a határt beosztottjai.

Például közli, hogy mára már kollégiumokban és kereskedelmi szálláshelyeken pihen az állomány, de:

A szegedi rendészeti szakközépiskolai kollégiumban olykor van ugyan némi zsúfoltság, de igyekszünk enyhíteni.

Az élelmezésről kiderül, hogy minden rendőr elegendő kalóriamennyiséget vihet be szervezetébe, sőt a laktóz- és gluténmentes étkezést is igyekszenek megoldani. Viszont:

A hideg, külső szolgálatra kivihető ételt persze nem lehet annyira variálni, mint a meleg étkezést, amire viszont még nem volt panasz.

Forrás: police.hu

Tehát a kinti kajára valószínűleg volt. De semmi aggodalom: Miskolczi ezredes szerint

ízlések és pofonok különbözőek.

A vezető közvetve azt is elismeri, hogy a határőröknek tulajdonképpen

nincs vízálló ruhájuk, az újfajta öltözéket ugyanis még tesztelik.

A kedvenc mondatunk pedig az, ahol beszámol az új szervizút örömteli elkészültéről, majd mellesleg megemlíti, hogy

Persze lehetne több fedett magaslati figyelő, őrbódé, melegedősátor, mobil vécé, de valljuk be, utóbbi a közterületeken járőröző rendőröknek sem áll korlátlanul rendelkezésére.

Ez biztosan, vigasztalja a kollégákat az erdőszélen, akik úgy tűnik, nem nagyon mernek ellenkezni. Legalább is erre enged következtetni az ezredes úr alábbi, hátborzongató megállapítása:

Az a tapasztalatom, a panasz mindig csak utólag és nem a megfelelő fórumon jut el a parancsnokig.

De ez kit érdekel, mikor

a magyar rendőrség iskolapéldát mutat Európának, hogyan kell a törvényeket betartva megvédeni az uniós határokat

– fogalmaz Miskolczi.

A rendőrnők nem tudnak vécézni, de sebaj

Az ezredes után a mezei rendőrök (na jó, őrmesterek) is nyilatkoztak a határszolgálatról. Komolyan nehéz eldönteni, hogy amit mondanak, segélykiáltás vagy annak fitogtatása, hogy ők mennyire belevaló leányok/legények. Egyébként inkább tűnik az előbbinek.

Túri Frida szerint például csak az időjárás az ellenség, és a zsaruk nagyon várják már az új (vízálló – a szerk.) egyenruhákat. Kérdés, hogy akkor most azért vannak ott, hogy az esővel hadakozzanak vagy a migránsokkal? Mindegy is, ezen most ne akadjunk fent.

Túri őrmester mindenesetre tovább folytatja a “nem megfelelő fórumon” történő panaszkodást és a melegedőpontokat, illetve a tisztálkodási lehetőségeket hiányolja:

Sokan vagyunk nők a határon, bírjuk a strapát, ám nekünk nehezebb megoldani, ha könnyíteni kell magunkon. Kevés a mobil vécé, és szolgálat közben nem lehet elhagyni a felállítási zónát, ha valakire rájön az inger.

Csodálatos.

Krausz Petra, törzsőrmester; Fotó: police.hu

Krausz Petra törzsőrmester mosolyogva mutatja felszerelését, és megnyugtat mindenkit, hogy most figyelj:

van elég friss vizük.

Még szerencse. Ő amúgy azt állítja, a régi köpeny is jó a csapadék ellen.

…igaz, nem a legszebb, de ez nem is divatbemutató. Nem angolkisasszonyok vagyunk, hanem rendőrnők, ilyen körülmények közt is számíthatnak ránk.

És a fentieket olvasva őszintén, tiszta szívünkből köszönjük!

Azért a határ nem a pokol tornáca, vagy mégis?

A cikk szerint két szolgálat között a rendőröknek jól esik a pihenés. Van, aki szundít, olvas, tanul, valaki sportol és feszültséget old, és pihentet a közös játék is. Mindegyiküknek van lehetősége a regenerálódásra. A szervizút elkészültével pedig már nem kell kerülni a sártengert, és gyorsabb a váltás – írják. A helyi rendőrkapitányok szerint vannak, akik “hangulatos kis panzióban” kaptak helyet.

Aztán megint jön pár sor, ami mellett egyszerűen nem lehet szó nélkül elmenni. Galambos Zsolt őrnagyot, a Készenléti Rendőrség alosztályvezetőjét idézzük:

Hideg van hajnalban? Fel kell öltözni! Az egyenruha alatt elfér a meleg ruha, én még váltást is szoktam vinni magammal. Természetesen várjuk az új, vízhatlan felszerelést.

Azt vesszük észre.

És végül, de nem utolsó sorban következzen Torma Sándor ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Szolgálatának megbízott vezetője:

Új sátrakat állíttatunk fel a honvédségtől beszerzett olajkályhákkal fűtve. Egyre több az oldalfallal védett figyelőhely is, a rendőrök már el is nevezték “buszmegállónak”, ennek fedezékében szakadó esőben is szemmel tartható a határszakasz.

Mutatjuk. Ez egy buszmegálló (nem is értjük, hogy merték kitenni):

Fotó: police.hu

Torma úgy gondolja, a vezetők feladata megfelelő körülményeket teremteni, hogy semmilyen kellemetlen tényező ne vonja el a szolgálatban lévők éberségét és motivációját.

Kemény idők ezek, embert próbálók, de a rendőreink jól vizsgáznak. Lehet, hogy aki előző nap bőrig ázott, kicsit morogva megy haza, ezzel vezetve le a feszültséget, de másnap megint ott van, s kipihenve jelentkezik a járőrözésre.

Szóval nem kell a hangulatot kelteni a Facebookon, nincs itt semmi látnivaló. És ha majd megérkeznek az új egyenruhák, talán a b*zdmegből is kevesebb lesz szolgálat után, baktatva a bázis felé.

A teljes riportot itt olvashatják el, nehogy itt a szemünkre vessék, hogy kiragadtunk bármit is a kontextusból.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.