Belföld

Fellebeztek a kétfarkúak a Kúrián, jól tették

A Kétfarkú Kutya Párt javára döntött a Kúria a KutyApp ügyében – írta meg a hvg.hu. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a NVB 832 ezer forintra büntette a pártot egy olyan mobilalkalmazás közzétételéért, amelyen a felhasználók közzétehették saját érvénytelen szavazatukat.

A bizottság már korábban úgy értékelte, hogy a mobilalkalmazás sérti a választások titkosságának alapelvét, így eltiltották a Kétfarkú Kutya Pártot a „további jogsértéstől”. Ennek ellenére használták az appot a szavazás napján.

A Kúria hétfői határozatában kimondta, hogy sem a választójog titkosságát, sem a választás tisztaságát nem sértette a Kétfarkú Kutya Párt “Szavazz érvénytelenül” applikációja. A Kúria ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a szavazólap arra szolgál, hogy a szavazásra feltett kérdésben a választópolgár véleményt nyilvánítson, ezért szerintük is a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik a kétfarkús applikáció, amely lehetővé teszi a szavazólap lefényképezését és közzétételét, és az is, hogy a Kétfarkú Kutya Párt erre hívta fel a választókat.

Megállapították viszont azt is, hogy a jogsértés nagysága nem volt alkalmas a népszavazás befolyásolására,

az országos népszavazás tisztaságát érdemben nem befolyásolta ez a jogsértés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik