Belföld

Azért nem írnak ki közbeszerzést a 7 milliárdért vásárolt Postapalota felújítására, mert nem kell

Ahogyan korábban megírtuk, idén nyáron nagybevésárlást tartottak MNB-alapítványok: négy új ingatlant vettek, hármat Budapesten, egyet Debrecenben, az ingatlanokért együttesen 25,2 milliárd forintot fizettek. Az egyik nagyértékű épület a Széll Kálmán téren található egykori postapalota, amelyért – felújításra előkészítve – 22,3 millió eurós (7 milliárd forint)vételáron került az alapítványok tulajdonába.

Kedden kaptuk meg az alapítványi vagyont kezelő Optima Befektetési Zrt. levelét, miszerint önként kérte a Közbeszerzési Döntőbizottságot (KBD) a Pallas Athéné Alapítványok tulajdonában álló Buda Palota Kft., hogy vizsgálja meg az felújítási munkálatok kiírása kapcsán köteles e közbeszerzési eljárást lefolytatni.

Nem, nem köteles.

Hogy miért? A KBD szerint

a cég tevekénységét piaci alapon végzi, nyereség realizálása érdekében. Kizárólag saját tulajdonú ingatlant ad bérbe, nem közérdekű tevékenységet lát el, így nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá.

Hozzátették: ezzel rövid időn belül megkezdődhet a Széll Kálmán téren található műemlék épület felújítása.

A Buda Palota az 1920-as években épült a Magyar Posta irodaházaként. A 18 500 négyzetméter alapterületű ingatlan műemléki védettséget élvez. Az alapítványok célja az épület felújítása és piacon jól bérbe adható, 14 000 négyzetméter összterületű irodaház kialakítása. Az ingatlan építési engedéllyel rendelkezik, amelyet az eladó WING Zrt. készített elő és kapott meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik