Belföld

Republikon: Az érvénytelen szavazat a baloldali-liberális, urbánus közösség válasza

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 10. 10. 10:03

A Republikon Intézet legfrissebb, az október 2-ai népszavazásról készített felmérése szerint azokban a megyékben volt magasabb az érvényes szavazatok aránya, amelyekben a Fidesz jól szerepelt a 2014-es országgyűlési választáson, a kvótareferendum érvényes szavazatainak aránya tehát a Fidesz támogatottságával függ össze.

Ahol a Fidesz 2014-ben gyengébben teljesített, ott a népszavazáson is alacsonyabb volt az érvényes szavazatok aránya. Ez tehát azt jelenti, hogy nem a településméret és nem is a Fidesz-Jobbik aggregált támogatottsága, hanem

leginkább a Fidesz ereje határozta meg az érvényes szavazatok arányát

– állapítja meg a Republikon Intézet elemzése.

Az SZDSZ és az Együtt lábnyomában?

A népszavazás eredményéből az is kiderül, hogy az érvénytelen szavazás nem egy általános antipolitikai, vagy Fidesz-ellenes attitűd kifejeződése, hanem kifejezetten annak a baloldali-liberális, urbánus politikai közösségnek a válasza, amely korábban az SZDSZ-hez, vagy éppen az Együtthez hasonló pártokat támogatott.

A Republikon Intézet által a népszavazást megelőzően készített kvízből kiderült: a nemmel szavazók szerint a menekültekről, az érvénytelenül szavazók és az otthonmaradók szerint a kormányról szólt a népszavazás. Az érvénytelenül szavazók szerint rossz volt a népszavazáson feltett kérdés, a referendumtól távolmaradó választópolgárok pedig úgy vélik, hogy más, a népszavazás témájánál fontosabb ügyekkel kellene foglalkoznia az országnak.

Mint ismert, a menekültkvótáról szóló népszavazás érvénytelen lett, mivel a választópolgárok mindössze 41 százaléka adott le érvényes szavazatot. Az érvényes voksok között túlnyomó többségben voltak a nem szavazatok: 98 százalék szavazott nemmel, 2 százalék igennel.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. október 2.
Tanulók Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára tanóráján, amelyen főként az egészséges életmódról beszélgettek a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban 2015. október 2-án. Az óra utáni sajtótájékoztatón az államtitkár a világ legnagyobb tanórája elnevezésű, az ENSZ által életre hívott kezdeményezésről beszélt.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.