Belföld

Örvendhetnek a kishantosiak, alkotmányellenes lehet a földpályázat

24.hu
24.hu

2016. 10. 06. 17:08

Kulcsfontosságú döntés jöhet Kishantos ügyében. A Fővárosi Törvényszék szerint Alaptörvénybe és ENSZ-szerződésbe is ütköznek a földpályázati jogszabályok egyes passzusai.
Korábban a témában:

Rétestésztaként nyúlik a kishantosi per, aminek újabb fejezetéhez érkeztünk csütörtökön: a Fővárosi Törvényszék leállította a másodfokú eljárást és az Alkotmánybírósághoz fordult – közölte a sajtóosztályuk. A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. azután perelte be a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet és társait, hogy a haszonbérleti pályázaton elvették tőlük azokat a bérelt földeket, amiket évek óta kísérleti jelleggel műveltek, biogazdálkodást folytatva.

A Törvényszék most arra kéri az Ab-t, hogy állapítsa meg a nemzeti Földalapról szóló törvény egyes szakaszainak, valamint a Földalapba tartozó földrészletek hasznosítását szabályozó kormányrendelet egyes rendelkezéseinek alkotmányellenességét és nemzetközi szerződésbe ütköző voltát, és ezeket visszamenőlegesen semmisítse meg.

A Törvényszék fontos dolgot mondott ki ezzel: szerintük sértik a renedelkezések a jogállamiság és jogbiztonság elvét, mert az elbírálási rendszerből hiányoznak az objektív követelmények.

Az is gond a Törvényszék szerint, hogy az Alaptörvény előírja, sarkalatos (azaz kétharmados) törvényt kell alkotni a földek megszerzéséről és hasznosításáról. Ez nem történt meg. Ahogy szintén nem sarkalatos törvényben szabályozták, hogy az állam nevében eljáró szervezetek (azaz a Földalap) betartsák az Alaptörvényt és más vonatkozó jogszabályokat,

valamint hogy biztosítsák egyes különleges adottságú földek minőségének a fenntartását és megőrzését.

A következő problémás pont, hogy sérti az Alaptörvényt, miszerint ha a földbérleti szerződés nem sért jogszabályt, de a pályázati kiírás és felhívás igen, a sérelmet elszenvedő fél nem fordulhat bírósághoz. Pedig a közbeszerzési törvény hatálya alatti szerződések esetén ez biztosított kéne, hogy legyen.

A 2003-as Korrupció Elleni Ensz Egyezménybe is ütközik az egész földpályázati rendszer, a már említett objektív mérce hiánya miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.