Belföld

Népszavazás: az egyéni választókerületekben hatalmasat bukott a Fidesz

A 106-ból csak öt egyéni választókerületben lett érvényes a kvótanépszavazás. Az egyik Lázár Jánosé, derül ki az Integrity Lab kutatásából.

Az ötből kettő EVK Győr-Moson-Sopron, kettő Vas és egy Csongrád megyében van. Míg a négy nyugat-magyarországi választókerület hagyományosan a Fidesz erősebb körzetei, Hódmezővásárhely egy közepesen erős kerületből került a legjobb ötbe: Lázár János ezzel a népszavazáson legjobban teljesítő körzetet tudhatja maga mögött.

A legnagyobb bukás Fónagy Jánosé és Varga Mihályé.

Legutóbbi választási eredménye alapján az egyik legnagyobb mozgósított Fidesz-táborral rendelkező két képviselő körzete éppen, hogy elérte az országos részvételi átlagot.

Az Integrity Lab rangsora alapján az öt leggyengébben teljesítő EVK mindegyike budapesti: ám sorrendünk alapján ezek nem a VIII. vagy a XIII. kerülethez tartozó körzetek – hiszen előbbi már 2014-ben is a legpasszívabb fővárosi kerület volt, utóbbiban pedig a legnagyobb fideszes vereség történt, így eleve nem ezektől a körzetektől várhatta a kormánypárt a magas részvételt.

Az előző országgyűlési választáshoz képest Fónagy János, Varga Mihály és Rogán Antal választókerülete maradt el leginkább a várakozásoktól október 2-án. Ezeket a választókerületeket különösen érzékenyen érintette az érvénytelen szavazatokra buzdító kampány, ami itt 6-7 százalékponttal csökkentette a részvételi arányt.

A Lázár Jánost a Parlamentbe küldő Csongrád megye 4-es választókerületében volt a legsikeresebb a mozgósítás.

Mellette két heves (Gyöngyös és Hatvan központtal) valamint a zalai Nagykanizsa és a Szolnok megyei Jászberény központú EVK került még a top5-be.

Összehasonlításként: 2014-ben, az országgyűlési választásokon a 106 EVK-ból 96-ot megnyert a Fidesz.

(Integrity Lab)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik