Belföld

Végre tesz az iskolai szegregáció ellen a kormány

Az igazságügyi miniszter az esélyegyenlőségi törvényhez nyújtott be módosítót. Ha a törvény átmegy, nem vezethet faji, nemzetiségi elkülönítéshez az oktatás vallási vagy más világnézeti meggyőződésen alapuló szervezése.

A vallási meggyőződésen alapuló oktatás nem vezethet etnikai alapú tiltott megkülönböztetéshez, ez áll a benyújtott módosítóban a hvg.hu szerint.

2011-ben ugyanis az került be a törvénybe, hogy nem sérti az egyenlő bánásmód követelményét az, ha a szülők kezdeményezésére és önkéntes választásuk szerint „olyan vallási vagy más világnézeti meggyőződésen alapuló, továbbá nemzetiségi oktatást szerveznek, amelynek célja vagy tanrendje indokolja elkülönült osztályok vagy csoportok alakítását; feltéve, hogy emiatt az oktatásban résztvevőket semmilyen hátrány nem éri”.

Ezzel szemben most az kerülne a jogszabályba, hogy a vallási vagy más világnézeti meggyőződésen alapuló oktatás megszervezése nem vezethet a faji hovatartozáson, bőrszínen, nemzetiségen alapuló „jogellenes elkülönítéshez”.

Az Európai Bizottság még májusban indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik