Belföld

Fidesz-tagnak lett gyanús a drága kampány

Tényi István (Tényi István)
Tényi István (Tényi István)
Ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés gyanúja miatt tett bejelentést.

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott beadványa szerint Tényi István a Fővárosi Főügyészségen tett bejelentést ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés gyanúja miatt. A feljelentéseiről ismert Fidesz-tag indoklása szerint a népszavazási kampányra költött adófizetői milliárdokat – a különböző sajtóhírek és ellenzéki beszámolók alapján – bűnös módon költhették el.

A korábbi választásokkal és népszavazásokkal összevetve irreálisan sokat költhetett a kormányzat az úgynevezett „kvótanépszavazásra”, és a pénz nagy része a baráti zsebekbe vándorolt, átláthatatlanul.

Tényi szerint hűtlen kezelés gyanújára utal, ha mindez beigazolódik, de ezt egyelőre minden kétséget kizáróan nem lehet eldönteni, ezért az ügyésznek és a nyomozó hatóságnak kötelezettsége az eljárás megindítása, lefolytatása. A vonatkozó rendelkezések alapján ezért az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását kérte.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint még 14 napjuk van adatszolgáltatásra azoknak a sajtótermékeknek, amelyek az október 2-i népszavazást megelőző kampányidőszakban politikai hirdetést tettek közzé. Az érintett médiumoknak jelezniük kell, hogy a politikai hirdetéseket kinek a megrendelésére, mennyiért, mikor, milyen terjedelemben tették közzé.

A sajtóorgánumok október 17-én 16 óráig juttathatják el a tájékoztatást elektronikusan, postán vagy személyesen az ÁSZ-nak, amely az adatok feldolgozása után sajtótermék szerinti bontásban a www.asz.hu oldalon teszi azt közzé. Az ÁSZ a sajtótermékek által küldött adatokat ellenőrzés és változtatás nélkül teszi majd közzé, így azok tartalmáért nem vállal felelősséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik