A következő élő közvetítés része Népszavazás: Nem lett érvényes, Orbán mégis alkotmányt módosít

Nyitottak a külképviseleti szavazóhelyiségek

Az amerikai kontinensen már szombaton szavaztak, az első Amerikán kívüli szavazókör szavazóhelyiség Új-Zélandon nyílt meg, közép-európai idő szerint szombat este 7 órakor, majd folyamatosan nyíltak az ázsiai, majd a kelet- és észak-európai, közel-keleti  szavazókörök szavazóhelyiségek is.

A magyarországi szavazóhelyiségek egy időben nyitott ki a szavazóhelyiség

  • Svédországban (Stockholm),
  • Norvégiában (Oslo),
  • Dániában (Koppenhága),
  • Hollandiában (Hága),
  • Belgiumban (Brüsszel),
  • Németországban (Berlin, München, Düsseldorf és Stuttgart),
  • Franciaországban (Párizs),
  • Svájcban (Bern),
  • Olaszországban (Milánó és Róma),
  • Spanyolországban (Barcelona és Madrid),
  • Lengyelországban (Varsó és Krakkó)
  • Csehországban (Prága).

Ezen a 18 külképviseleten 4 807 választót várnak, a legtöbben Münchenben (761), Brüsszelben (714),  Bernben (394) és Berlinben (391) szavaznának.

Szintén a magyarországi szavazóhelyiségekkel egy időben nyitott meg a külképviseleti szavazóhelyiség a Magyarországgal szomszédos országok közül Szlovákiában (Pozsony és Kassa), Ausztriában (Bécs), Szlovéniában (Lendva és Ljubljana), Horvátországban (Zágráb és Eszék), valamint Szerbiában (Belgrád és Szabadka). A 9 külképviseleten 1119 választót várnak, Bécsben például 502-t, de Szabadkán is sokat, 446-ot.

Dél-Európában szintén 6 órakor nyitott meg Bosznia-Hercegovinában (Szarajevó), Montenegróban (Podgorica), Koszovóban (Pristina), Macedóniában (Szkopje) és Albániában (Tirana), összesen 245-en voksolnának ezeken a külképviseleteken.

Az afrikai kontinensen is most nyitott meg a külképviseleti szavazóhelyiség Egyiptomban (Kairó) és a Dél-Afrikai Köztársaságban (Pretoria), ezen a két külképviseleten 43-an voksolnának.

Közép-európai idő szerint reggel 7 órakor nyitnak a szavazóhelyiségek Írországban (Dublin), Nagy-Britanniában (London), Portugáliában (Lisszabon), Marokkóban (Rabat), Algériában (Algír), Tunéziában (Tunisz) és Nigériában (Abuja). Ezen a hét külképviseleten összesen 1640-en voksolnának, Londonban 1327-en, Dublinban 221-en.

Mivel ez a hét külképviselet olyan időzónában van, ahol az időeltolódás a közép-európai időhöz képest -1 óra, a helyi idő szerinti 6 óra és a közép-európai idő szerinti 19 óra között lehet szavazni. Ez azt jelenti, hogy – bár helyi idő szerint reggel 6-kor kinyitottak a szavazókörök szavazóhelyiségek – az időeltolódás miatt helyi idő szerint csak este 6 óráig szavazhatnak.

A külképviseleteken (Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain) azok adhatják le voksukat, akik szeptember 24-éig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe. A külképviseleteken szombaton és vasárnap  11 231-en szavazhatnak (2014-ben az országgyűlési választáson 28 ezren, az európai parlamenti választáson 7 500-an szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben).

A külképviseleteken a diplomáciai képviselet munkatársai a külképviseleti választási iroda (küvi) tagjai, a küvi vezetője azonban a Külgazdasági és Külügyminisztériumból érkezik. A külképviseleteken nem számolják össze a szavazatokat, hanem az urnákat legkésőbb csütörtökig Magyarországra szállítják a Nemzeti Választási Irodához, és itt számlálják meg a voksokat.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik