Belföld

Egyetemi oktatók és kutatók tiltakoznak a kormány “embertelen” népszavazása ellen

24.hu
24.hu

2016. 09. 30. 18:36

Korábban a témában:

Tiltakozó nyilatkozatot tettek oktatók és kutatók, akik aggódnak Magyarország és Európa jövője iránt. Szerintük a kormány által kezdeményezett kvótanépszavazás értelmetlen, alkotmányellenes és embertelen, írja a 444.

Értelmetlen a népszavazás, mert nincs szó kényszerbetelepítésről. Az esetleges uniós kvótaszabályozás valójában arra irányulna, hogy a tagállamok a teherbíró képességük arányában osszák el a menedékkérőket, ellentétben a mostani szabályokkal, amelyek az EU külső határain lévő országokat (így Magyarországot is) aránytalanul terhelik. A jelenleg érvényes dublini rendszerhez képest a kvótarendszerben hazánkra nem több, hanem kevesebb menedékkérő jutna. A kvótanépszavazás alkalmatlan a menekültügy által amúgy felvetett számos, szorongató erkölcsi-politikai kérdés megvitatására; csakúgy, mint a kormány kampánya, amely tájékoztatás helyett félretájékoztat.

– írják.

Szerintük a népszavazás alkotmányellenes, mert azt csak olyan kérdésben lehet kiírni, amely az Országgyűlés hatáskörébe tartozik.

Európai uniós szabályokat nem a magyar Országgyűlés, hanem a magyar tagok részvételével működő európai intézmények hoznak,

teszik hozzá.

Úgy látják, az, hogy a kérdést a magyar alkotmányos intézmények népszavazásra engedték, annak a jele, hogy e korábban független szervek politikai befolyásoltság alatt állnak.

Embertelen a népszavazás, mert arra irányul, hogy az életüket menteni próbálóktól tagadjuk meg a segítséget. Embertársaink megsegítése az európai és egyetemes emberi kultúra szerves része, a vallási tanítások egyik alapvetése, amelyet történelmünk szebb óráiban természetesnek tekintettünk. Azokra az évekre, amikor a szolidaritástól elfordultunk, a magyar történelem vészkorszakaként emlékezünk. A kormány népszavazási kezdeményezése és az annak megágyazó gyűlöletkampány nem csak a közös európai megoldáskeresést akadályozza, hanem saját nemes hagyományaival fordítja szembe a magyar népet.

– zárják levelüket.

(A teljes névsor itt érhető el)

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.