Belföld

Uniós pénzből segítenek a kapcsolati erőszak áldozatain

Három milliárd forint uniós pénzt is belepumpál a kormány a krízisközpontokba, hogy legyen hova menni a bántalmazott nőknek és gyerekeiknek. Új krízisambulanciák is létesülhetnek.

Változatlanul durva probléma Magyarországon a családon belüli erőszak, hiába szállnak be egyre többen az olyan mozgalmakba, amik erre hívják fel a figyelmet. Lassan, de a kormányzat is belátta ezt, és uniós forrásokat csatornázott be ide.

Miközben az Ökumenikus Segélyszervezet szerint évi 50 nő hal bele a bántalmazásba. Ebben pedig nincs benne az érzelmi zsarolás, az izoláció, a lelki sérülések. A menekülő áldozatok a kríziskezelő központokban kaphatnak menedéket. Tizennégy ilyen központ működik Magyarországon, de néha egyikben sincs szabad hely az RTL Klub riportja szerint.

Idén másfélszer többet költ az állam a kapcsolati erőszak áldozataira az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) bejelentése szerint. 3 milliárd forint megy a fejlesztési támogatásokból is e célra Novák Katalin államtitkár szerint. Ebből bővülhet a krízisközpontok hálózata és krízisambulanciák is nyílhatnak. Ezek szállást nem nyújtanak, de lelki vagy jogi segítséget igen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik