Belföld

Népszavazás: három párt és a kormány volt kíváncsi személyes adatokra

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 09. 29. 11:35

A Fidesz, az MSZP, a Jobbik és a kormány igényelte a névjegyzékben szereplő választópolgárok személyes adatait a Nemzeti Választási Irodától (NVI) az október 2-ai népszavazás kampányában, közölte az NVI.

Az NVI a választópolgárok adatainak választási célú kiadásáról elmondta: a választási eljárásról szóló törvény és a népszavazási törvény lehetővé teszi, hogy országos népszavazás során a népszavazás kezdeményezői és az országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező pártok a névjegyzékben lévő választópolgárok személyes adatait (nevét és lakcímét) igényeljék a választási irodáktól közvetlen politikai kampány céljára.

Az így megkapott adatok kizárólag a kampány céljára használhatók fel, és azokat legkésőbb a szavazás napján meg kell semmisíteni, majd a megsemmisítésről készült jegyzőkönyvet három napon belül át kell adni az adatszolgáltatást teljesítő választási irodának.

Az adatszolgáltatás nem ingyenes, az igénylőnek a kötelező legkisebb munkabér tízhavi összegének megfelelő összegű – azaz jelenleg 1 millió 110 ezer forintos – adatszolgáltatási díjat kellett érte az NVI számlájára befizetni.

Az NVI emlékeztetett arra is, hogy minden választópolgárnak lehetősége van arra, hogy megtiltsa az adatai kiadását kampánycélokra. Ezt elektronikus úton az NVI, illetve személyesen vagy levél útján a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodához benyújtott kérelemben lehet kezdeményezni.

Az NVI felhívta a figyelmet arra is, hogy a névjegyzéki adatok kiadásának megtiltása nem azonos a személyiadat- és lakcímnyilvántartásból történő adatszolgáltatás megtiltásával. Ez utóbbi a marketing, valamint különböző kutatások céljából a személyiadat- és lakcímnyilvántartásból történő adatkiadást korlátozza, és nem terjed ki a választási kampányban történő felhasználás céljából a névjegyzékből teljesített adatszolgáltatásra.

(MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2018. június 5.
Bajkai István fideszes képviselő az egyes törvényeknek a jogellenes bevándorlás elleni intézkedésekkel kapcsolatos módosításáról szóló törvényjavaslat, azaz a "Stop Soros" vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 5-én. A Pintér Sándor belügyminiszter által benyújtott törvénycsomaggal a kormány meg akarja akadályozni, hogy Magyarországból is bevándorlóország legyen.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.