Belföld

Városrészt neveztek el Göncz Árpádról Budapesten

A főváros XIII. kerületében nevezték el ünnepélyesen a városközpontot az íróról, műfordítóról, volt köztársasági elnökről.

Az Árpád híd pesti hídfőjénél tartott ünnepségen Tóth József (MSZP) polgármester azt mondta: az elnevezéssel a kerület Göncz Árpád szellemisége, felfogása, életútja előtt tiszteleg. A kerület vezetője szerint a környék méltó emlékhellyé válhat, mert a következő tíz év fővárosi megújulásának központi terepe lehet.

Göncz Árpádra példaként lehet tekinteni, mert egész életében a köz ügyét szolgálta, legmagasabb méltóságában is közember maradt

– emelte ki. Hozzátette: a néhai államfőt soha nem kísértette meg a kivagyiság, hitt abban, hogy kialakulhat értelmes politikai párbeszéd, és rangot adott az államfői pozíciónak.

Szeretnénk olyanok lenni, mint ő – összegzett.

Tóth József kitért arra is: úgy tűnik, az eredményes politika napjainkban “a gyűlöletre épül”, Göncz Árpád azonban folyamatosan a nyíltszívűségre, az emberi jóérzésre és a tisztességre próbált hatni.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Kéri László politológus, a kerület díszpolgára arról beszélt, hogy Göncz Árpád 68 évesen lett köztársasági elnök, szűkebb, irodalmi, ellenzéki körökben ismerték csak, amikor az a történelmi kihívás érte, hogy nagy ember legyen. A néhai államfő pedig felnőtt ehhez a feladathoz, “majdnem hetvenévesen Kelet-Európa egyik legjelentősebb politikusává” vált.

Mint fogalmazott, nagyon jó helyen van a városközpont, mert az újlipótvárosi kritikai értelmiségi és az angyalföldi munkás szolidaritás tradíciója találkozik ezen a helyszínen. Göncz Árpád azon kevés politikusok közé tartozik, akik e két tradíciót tudták egyesíteni – fűzte hozzá.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott: az ilyen gesztusokkal, mint ez a névadó ünnepség, lesz a város része Göncz Árpád és szellemisége, egyfajta élő lelkiismeretként.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Budapest fejet hajt a rendszerváltozás folyamatában meghatározó szerepet betöltő államférfi emléke előtt

– mondta, hozzátéve, talán nem ugyanúgy látják a világot minden kérdésben, de céljuk közös: jobb hellyé tenni Magyarországot.

Gulyás András, a Göncz Árpád alapítvány kuratóriumi elnöke azt mondta: jelképes hely a városközpont, mert a szabad magyar köztársaság első elnökének nevét viseli, akinek közvetlen személyisége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, rendíthetetlen erkölcsi tartása és szociális érzékenysége állt népszerűsége mögött.

Nem előkelő volt, hanem egyszerű és egyenes

– tette hozzá.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Az ünnepség végén a városrészt jelölő táblát és a Göncz Árpád-emlékkövet a polgármester és a néhai államfői családjának tagjai leplezték le. A megemlékezők közül többen virágokat helyeztek el az emlékkőnél.

Az eseményen részt vett mások mellett Hiszékeny Dezső (MSZP), a kerület országgyűlési képviselője, Horváth Imre (MSZP) országgyűlési képviselő, Kuncze Gábor volt SZDSZ-elnök, korábbi belügyminiszter, Horváth Csaba, az MSZP fővárosi közgyűlési képviselője, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke és Suchman Tamás, aki szocialista politikusként a Horn-kormány minisztere is volt.

A Göncz Árpád városközpont elnevezés a Róbert Károly körút és a Váci út kereszteződésének közvetlen környezetét jelöli.

Göncz Árpád tavaly ősszel, életének 94. évében hunyt el. (MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.