Belföld
Budapest, 2016. szeptember 27.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót ad az M1 aktuális csatornának 2016. szeptember 27-én.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTVA

Orbán Viktor: Ez még csak az előőrs

24.hu
24.hu

2016. 09. 27. 16:13

Ha a kormány enged Brüsszelnek, amely ellenőrizetlen migrációt akar rákényszeríteni a magyarokra, meg fog változni az ország - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden az M1 aktuális csatornának adott interjúban.
Korábban a témában:

A gond Brüsszellel van

“Nem engedjük, hogy elvegyék tőlünk azt a jogot, hogy kizárólag mi, magyarok mondhassuk meg, kikkel akarunk Magyarországon együtt élni és kikkel nem” – jelentette ki a kormányfő.

Szavai szerint a baj most nem annyira a migránsokkal, hanem sokkal inkább Brüsszellel van, amely ide akar telepíteni hozzánk olyanokat, akikkel mi meg nem akarunk együtt élni.

Szeretem a hazámat, és szeretném, ha olyan maradna, mint amilyen – minden esendőségével, hibájával és erényével egyetemben. (…) Mi csak a meg nem változás jogát védelmezzük. Mi, magyarok így szeretjük Magyarországot, ahogy van

– mondta a miniszterelnök.

Arról is beszélt, hogy míg a baloldal ideológiainak tekinti ezt az ügyet, addig a kormány a mindennapi biztonságot veszélyeztető kérdésnek.

A baloldal elméleti kérdésekkel foglalkozik, mi pedig a konkrétumokkal

– fogalmazott, hozzátéve: szeretné, ha a magyarok sem ideológiai kérdésnek vennék a migránsokhoz való viszonyt, hanem hétköznapi rögvalóságnak, amely összefügg a biztonsággal, a terrorfenyegetettséggel, az ország gazdasági helyzetével és kulturális identitásával.

A beengedéssel semmit nem oldunk meg

A migránsokon úgy lehet segíteni, ha a segítséget visszük oda, ahol ők élnek, és nem pedig a bajt engedjük be ide, Európába

– ismételte meg álláspontját Orbán Viktor, aki jelezte, hogy kormánya sok pénzt költ a bajba jutottak megsegítésére ott, ahol ők élnek.

“A beengedéssel semmit nem oldunk meg, mert ha mindenkin úgy akarunk segíteni, hogy elismerjük a jobb élethez való alanyi jogát, és ezért beengedjük őket (…), akkor tönkretesszük vele Európát és benne Magyarországot” – jelentette ki.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország egy önvédelmi migrációs politikára rendezkedett be, Brüsszelben viszont kettős mércével mérnek”, mert miközben támadták Magyarországot a kerítésépítés miatt, addig a nemzetközi jogi kötelezettségeit nem teljesítő Görögországot sosem feddik meg, nem kényszerítik cselekvésre.

Budapest, 2016. szeptember 27.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót ad az M1 aktuális csatornának 2016. szeptember 27-én.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTVA
Fotó: MTI

Szerinte nem állt volna elő és nem termelődne újra a probléma Európában, ha Görögország az általa aláírt nemzetközi szerződéseknek megfelelően megvédené déli határait. Erre azonban vagy nem képes, vagy nem akarja, így vált Magyarország az EU külső schengeni határává, vagyis akaratunk ellenére váltunk mi egy védelmi vonallá, Európát is védve ezzel – mondta.

Megjegyezte, hogy a bátrabb politikusok Németországban és Ausztriában elmondják: amit a magyarok tesznek, az jó Németországnak és Ausztriának is.

Védelmi vonal

A miniszterelnök mindezek miatt ismét sürgette, ha a görögök nem tudják vagy nem hajlandóak megvédeni déli határaikat, akkor Görögország északi határánál, Bulgáriánál és Macedóniánál ki kell építeni egy európai védelmi vonalat.

Ha ez nem történik meg, akkor a védelmi vonal felcsúszik, és újra Magyarország válik frontállammá

– figyelmeztetett.

Ám ezt a javaslatot nem támogatják a kollégáim, mert azt gondolják, hogy ha majd baj lesz, akkor a magyarok ismét teljesítik a schengeni megállapodásban foglalt kötelezettségeiket, és saját magukkal együtt megvédik Ausztriát is és Németországot is

– mondta.

“Megmenthettük volna sok európai polgár életét”

Az interjúban Orbán Viktor reagált Angela Merkel német kancellár azon kijelentésére is, hogy legszívesebben visszaforgatná az idő kerekét.

A miniszterelnök azt mondta, vannak olyan politikai döntések, amelyeket ki lehet javítani – például egy rossz költségvetést vagy egy rossz szakpolitikai programot -, de vannak olyan hibák, amelyeket nem lehet.

Ilyenkor mondják azt Nyugaton, hogy szeretnék visszaforgatni az idő kerekét, ami egy remek ötlet, csak az a baj, hogy nem lehetséges

– kommentálta a kancellár szavait. Szerinte egy tanácsot lehet ilyenkor megfogadni: nem szabad ezeket a hibákat elkövetni, vagyis nem szabad megengedni olyan európai jogszabályok megszületését, amelyek alapján Brüsszel migránsokat telepítene be ide.

Budapest, 2016. szeptember 27.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót ad az M1 aktuális csatornának 2016. szeptember 27-én.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTVA
Fotó: MTI

A kormányfő azt is mondta, hogy a nyugati titkosszolgák és belbiztonsági szakemberek kellő időben tájékoztatták a politikai döntéshozókat arról, milyen veszélyt, közbiztonságromlási kockázatot jelent, ha ellenőrizetlenül érkeznek Európába migránsok.

A magyar szakemberek által felfedett tények is bizonyítják, hogy a migránsok közé keveredve érkeztek – Magyarországon keresztül is – Nyugat-Európába azok, akik később ott súlyos terrorcselekményeket követtek el – mondta.

Megmenthettük volna sok európai polgár életét, ha az első pillanattól kezdve az EU egyértelműen a határzár mellett érvel

– jelentette ki.

Az igazi nyomás még csak most jön

Szerinte egyébként ma nem is egy migránsválságról, hanem népvándorlásról van szó, ráadásul “ez még csak az előőrs”, az igazi nagy nyomás majd akkor nehezedik Európára, amikor “Afrika belsejében is megmozdulnak” az ott várakozó milliós tömegek.

Az európai hadsereg ötletével kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette: a valódi menekülteket és a gazdasági bevándorlókat az EU területén kívül kell feltartóztatni, elhelyezni és “különválogatni”, majd azoknak engedélyt adni, akiket készek Európában befogadni. Ezt az EU-n kívüli területet katonailag is képesnek kell lenni megvédeni.

Katonai erő nélkül egy ilyen EU-n kívüli nagy menekültvárost nem tudunk sem létrehozni, sem megvédeni

– mondta.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.