Belföld

Újabb hétmilliárd forintot öntenek az állami médiába

Egyebek mellett az olimpia és a foci-Eb közvetítési díja miatt szorult meg az MTVA.

Bár idén már így is 77,7 milliárd forint közpénzt költöttek volna az MTVA működésére, az állami médiaszolgáltatási alap újabb hétmilliárd forint pótlólagos támogatást kapott – tudta meg a Népszabadság. A pluszpénzről a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke, Karas Mónika döntött.

A pénzt az MTVA azzal az indokkal kérte, hogy olyan finanszírozási nehézségek merültek fel, amelyek veszélyeztetik közfeladatának ellátását. Az indoklásban olyan (egyébként jó előre látható) tételek szerepeltek, mint az olimpia és a foci-Eb közvetítési díjai, vagy az M5 kulturális csatorna elindítása.

Tavaly az NMHH zárszámadásából derült ki, hogy az NMHH-elnök 10,6 milliárd forinttal megtoldotta az MTVA egyébként is rekordösszegű, 80 milliárd forintos költségvetési támogatását, sőt, a kormány az alap 47,2 milliárdos adósságát is átvállalta.

Hiába öntik a pénzt az állami médiába, a költségvetés ki van centizve: éves szinten 15-16 milliárd forintba kerülnek a bérek és járulékaik, az M1 műsora 5-6 milliárdba, a Duna TV-é közel 10, az M4 Sporté 14-15 milliárdba kerül, de ott van még a többi tévécsatorna, a rádiók és az állami hírügynökség, az MTI is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik