Belföld

Régi, nagy múltú tanodáktól vonta meg a támogatást a kormány

Meglepő eredményt hozott az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kifejezetten a tanodák támogatására kiírt EFOP pályázata: ugyanis éppen a tapasztalt, számos korábbi tanodapályázaton nyertes civilszervezetek projektjei nem kapnak az 5,3 milliárd forint szétosztandó támogatásból, írja az Abcúg.

Az 5,3 milliárd forint állami támogatás szétosztásáról döntő pályázati eredmények szerdán megérkeztek: 1077 pályázóból 177 pályázó kapta az egyenként 25-30 millió forintos, kétéves projektidőre szóló támogatást.

Az eredmény azonban gyakorlatilag sokkolta a hátrányos helyzetű gyerekek délutáni oktatásával foglalkozó szervezeteket:

számos olyan nagy múltú, rutinos szervezetnek bukott el ugyanis a pályázata, akik évek óta sikeresen üzemeltetik tanodáikat.

Hiába pályázott például az L. Ritók Nóra vezette Igazgyöngy Alapítvány 5 éve működő Toldi Tanodája, a 2009 óta működő Gilvánfai Tanoda és a 15 éves tapasztalattal rendelkező alsószentmártoni Szent Márton Tanoda.

Megdöbbentő, hogy a tanodavilág vezető tanodái nem nyertek a pályázaton – olyanok, akiktől mindenki tanulni szokott.  Nem tudom megmondani, hogy koncepció volt-e, vagy csak a bírálási szempontrendszer hibás úgy ahogy van, de óriási károkat okoz a tanodás világnak, hogy ez a kör most kiszorul a támogatottak közül”

– mondta az Abcúgnak Szűcs Norbert, a magyarországi tanodákat összefogó ernyőszervezet, a Tanodaplatform egyik vezetője.

Bár hivatalos adatok erre vonatkozóan nincsenek, a támogatottak köréből kimaradó tanodák vezetői szerint több olyan tanoda is nyert a pályázaton, amelyek a közelmúltban, teljesen újonnan szerveződtek, tehát mindenféle tapasztalat nélkül fognak neki pályázati pénzből a munkának.

(Abcúg-Neuberger Eszter

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik