Néhány nagyon fontos kérdésre még mindig nem válaszolt senki a robbantással kapcsolatban

Egy rakás olyan kérdés van a szombati robbantás körül, amiket illene már megválaszolni, de eddig senki nem tette. És bénázásból is feltűnően sok volt.
Kapcsolódó cikkek

A Nemzetbiztonsági Bizottság hétfői ülésén is felmerült az a kritika, hogy a rendőrség miért nem közölt semmit a robbantás után 20 órán keresztül. Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke gyakorlatilag azt mondta, hogy Magyarország felfokozott idegállapotban várja a népszavazást, így nagyon nem tett jót, hogy semmit nem lehetett tudni vasárnap estig.

Aztán a rendőrség vasárnap tartott egy sajtótájékoztatót, ahol sok kérdést megválaszoltak. De sokat nem. Összeszedtük, mik azok, amiket még mindig nem tudunk a robbantásról, pedig kellene.

Miért értek ki ennyire gyorsan a rendőrök?

A bomba 22:36-kor robbant, a földön fekvő sérült rendőrök mellett már körülbelül három perccel ezután civil ruhás rendőrök térdeltek. Az egyik szemben lakó szemtanú azt mondta, hallotta a robbanást, kinézett az ablakon, majd lement az utcára megnézni, mi történt. Mire leért, már egyenruhások próbálták meg a kocsmákból odatolongó tömeget kordában tartani.

Erre egyébként vannak magyarázatok: az egyik, hogy több nagy biztosítást igénylő esemény volt a városban, ezért sok volt a készenlétben álló rendőr. Az egyik ilyen az UTE-Fradi meccs volt.

Ráadásul a sérült rendőrpár férfitagja rádión szólt be a többieknek segítségért, így kikerülték a szokásos diszpécserhálózatot, a rendőrök pedig előbb tudhattak arról, hogy valaki megsérült. A hangfelvételt nyilvánosságra hozták, amiből kiderül, hogy a rendőrök számára is egyértelmű volt, hogy egy kollégájuk sérült meg. Ezért is siethettek ennyire.

[central_CentralTagComponentWidget title=”Robbanás Budapesten” tag_select=”-1″ tag_id=”155903″ category_id=”” item_limit=”5″ hide_lead=”true” show_image=”true”]

Miért nem volt ott a TEK?

Elég feltűnő volt a Terrorelhárítási Központ távolléte a robbanás után. A TEK-esek ugyan kiértek valamikor, de a vizsgálatot eleve a Katasztrófavédelem kezdte el (ami nem szokatlan, hiszen eleinte gázrobbanástól tartottak), és a Készenléti Rendőrség furgonjai is előbb értek oda, mint a terrorelhárítók. Nem is sokáig voltak ott, reggelre nyoma sem volt a TEK-es autóknak, pedig másnap délutánig zárva volt a helyszín.

Forrás: police.hu
Forrás: police
Forrás: police
Forrás: police
Forrás: police

Ez ezért is különös, mert másnap már az volt a hatósági vélemény, hogy a rendőrök ellen elkövetett robbantás is terrorizmus, sőt, Kósa Lajos azt mondta, hogy minden robbantás terrorizmus. A TEK-nek pedig, ugye, ezt kellene elhárítania.

Miért nem kezdték el azonnal a hajszát?

Az volt a legfurcsább, hogy milyen lassan kérték a lakosság segítségét. Egyébként eleve nagyon furcsa, hogy a robbantót nem kapták el nem sokkal a robbantás után. Hiába jöttek olyan hírek, hogy mennyire profin helyezte el a bombát, a kamerák felvették őt és a robbantást is. Pedig az egyetlen olyan épület elé rakta le a csomagot, amelyen nem voltak térfigyelő kamerák.

A rendőrség személyleírást először 20 órával az események után adott az elkövetőről, akkor is csak annyit mondtak, hogy 20-25 év közötti, 170 centi magas, fehér tornacipőt viselő, kék farmerkabátos férfi világos horgászkalapban. A videón valóban horgászkalap van a férfin, aki a csomagot lerakja. De a kiadott képen, amivel azonosítani szeretnék, már nem. Ha az elkövető sapkát váltott, azt a rendőrség miért nem közölte?

Őt keresik.

És miért tartott ilyen sokáig elkérni a videófelvételeket?

A robbanás este fél 11-kor történt, a rendőrség másnap reggel kért segítséget a lakosságtól, pedig azt fél óra alatt tudhatták, hogy nem gázrobbanás volt. Mégis másnap négy órakor adták ki azt a közleményt, amelyben kérik, hogy mindenki tartsa meg a biztonsági kamerák felvételeit.

Amikor pár héttel ezelőtt egy férfi késelni kezdett a Rákóczi úton, két óra alatt elkapták. Most pedig hiába volt ott a rendőrség két perc alatt, a tettes köddé vált. Két napba telt, mire kiadták a fényképet, hogy kit is keresnek. Ráadásul, a robbantás utáni órákban a rendőrök minden lakásba bekopogtattak a környéken, de egyszerűen vagy nem tudtak meg semmit, vagy nem mondtak semmit semmiről.

Pontosan mi a helyzet a videóval?

A robbantásról készült felvételeket csak hétfő délután mutatta be a rendőrség. A Nemzetbiztonsági Bizottság ülése után Kósa Lajos még arról beszélt, amikor megkérdezték tőle, felismerhető-e az elkövető a felvételen, hogy “nem tudni, létezik-e ilyen”. Ráadásul az azonosításra kiadott kép látványosan egy másik videóból származik, mint amit most közzétettek.

Pontosan kit támadtak?

Az szinte biztos, hogy a bombát távirányítással robbantották fel, csak azt nem tudni, kit akartak vele támadni. A rendőrség a vasárnap esti sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy nem az egyik járőr volt a célpont, de a megfogalmazás nem volt tökéletesen egyértelmű. Papp Károly országos rendőrfőkapitány szavaiból arra lehetett következtetni, hogy általában rendőröket akartak megtámadni. Azonban, ha valaki általában akart rendőröket támadni, lehet, hogy terrorizmusról van szó.