Belföld
Budapest, 2010. augusztus 4.
Tőkés récék úsznak a Városligeti-tóban, jobbra a Robinson étterem terasza.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Liget projekt: megkötötték a parkrehabilitációs szerződést

24.hu
24.hu

2016. 09. 26. 16:32

A győztes tájépítészeti terv megvalósítására, a Városliget parki funkcióinak megújítására, a meglévő zöldfelület és növényállomány védelmére, területének és biológiai aktivitásának növelésére 15 milliárd forintot költ a Városliget Zrt. az évtized végéig – közölte az MTI-vel a beruházás lebonyolítója, emlékeztetve arra is, hogy Magyarországon közpark kialakítására vagy megújítására soha még ekkora összeget nem fordítottak.

A Városliget Zrt. közleménye szerint a mintegy 200 éves Városliget az elmúlt évtizedekben egyre jobban lepusztult, növényállománya gondozatlanná vált, elöregedett, a közösségi, pihenési és sportolási lehetőségek beszűkültek, a hosszú ideje használaton kívüli, romos épületek, valamint a parkoló gépkocsik látványa pedig megszokottá vált a valaha Pest egyik legnépszerűbb közösségi helyszíneként működő parkban.

A zöldfelület ma csupán a Városliget területének 60 százalékát teszi ki, míg az itt található épületek négy és fél százalékot foglalnak el a parkból, a fennmaradó 35 százalék pedig lebetonozott, parkolók és utak által elfoglalt terület a Ligetben.

A tájépítészeti pályázatnak köszönhetően sokkal kevesebb lesz a lekövezett terület, utóbbiak rovására ugyan minimálisan nő az épületek összterülete, de ennek többszörösével növekszik a teljes értékű zöldfelület csakúgy, mint az állandó vízborítottságú vízfelület.

A Széchenyi-sziget mellett ismét testet ölt a Páva-sziget (más néven Nádor-sziget), a tó medrében pedig az év minden hónapjában lenne víz, kivéve a Műjégpályát a korcsolyaszezon idején.

A Városligeten átvezető burkolt sétányok sok helyen eltúlzott szélességét is csökkentik, ami további zöldfelületi növekményt jelent. Az új nagyjátszótér, sportpályák és az újonnan létesítendő, rekortán burkolatú, kivilágított futókör a Városliget családi programkínálatát és a rekreációs és sportolási lehetőségeit gazdagítja majd – jelentette be a Városliget Zrt.

Mindezek mellett a Liget Budapest projekt egyik kiemelt célja, hogy a nyertes tájépítészeti pályázat megvalósításával biztosítsa a park hosszú távú fenntarthatóságát is; a park megújuló növényállományának folyamatos és tervszerű ápolása ugyanis elsődleges prioritás – hangsúlyozták.
A végleges kert- és tájépítészeti terv a múlt héten életre hívott Liget Park Fórum-sorozat lezárultát követően állhat össze, amelynek célja, hogy a megújuló Városliget valamennyi parkhasználó igényét is kielégítse. A munkálatok várhatóan 2017-ben indulnak el – áll a Városliget Zrt. közleményében.

(MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.