Belföld

Illemre oktatta Kósa Lajos az újságírót, amikor elfogytak az érvei

A Fidesz-frakcióvezető nem tudott válaszolni arra, hogy mit tegyen az a külföldön dolgozó magyar, aki szeretne szavazni, de nem tud elmenni a követségre.

Míg azok a határon túli magyar állampolgárok, akiknek nincs itthoni lakcímük, levélben is voksolhatnak október 2-án, mások – például a külföldön dolgozó magyarok – csak a külképviseleteken tehetik ezt meg.

Kósa Lajostól, a Fidesz frakcióvezetőjétől szerette volna megtudni egy sajtótájékoztatón a hvg.hu riportere, hogy mit tegyen az, akinek nincs pénze például egy másik angliai városból eljutni Londonba, ahová tízezrekbe kerülhet az útiköltség. Kósa erre azt mondta, hogy Debrecenből repülővel hatezer forintért el lehet jutni oda-vissza Londonba, szerinte a több tízezer forint erős túlzás.

Márpedig London és Edinburgh között egy másodosztályú retúr vonatjegy majdnem 38 ezer forintnyi fontba kerül, és félnapos kirándulás is lehet, ezért a riporter visszakérdezett, „hogyan védjék meg az országot”, akik ezt nem engedhetik meg maguknak, vagy épp be vannak akkor osztva dolgozni. Kósa a választási törvénnyel érvelt, de az újságíró konkrétan arra volt kíváncsi, hogy a külföldön dolgozó magyarok miért nem szavazhatnak levélben, ha a határon túliak igen.

Kósának az volt a javaslata, hogy mindenki erejéhez mérten fontolja meg, hogy le tudja-e adni a szavazatát. Szerinte a legfontosabb, hogy a választások tisztaságához ne férjen kétség. Mikor a riporter jelezte, hogy megvan a módszer a távolból szavazásra, hiszen vannak, akik szavazhatnak levélben, a frakcióvezető leteremtette az újságírót:

Megtenné azt, hogy a kulturált emberi érintkezés minimális szabályainak utánanéz egyszer?

A riporter kifogásolta, hogy Kósa nem a kérdésére válaszol, mire a politikus megismételte, hogy szerinte az újságírónak utána kellene néznie az „elemi kulturált érintkezési formák szabályainak”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik