Belföld

Kovács: miért fogná vissza magát Orbán?

A kormányszóvivő Brüsszelben ostorozta az uniós vezetőket.

Orbán Viktor nem fogja visszafogni az EU-val szembeni kritikus hozzáállását – jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő egy brüsszeli háttérbeszélgetésen, amelyről a Politico számol be. Ez annak kapcsán merült fel, hogy az uniós vezetők nagyobb összetartásra szólították fel a tagállamok vezetőit.

Kovács feltette a kérdést: miért is kellene visszafognia magát a miniszterelnöknek? „Talán az Európai Bizottság békülékenyebb lett?” – tette hozzá. A kormányszóvivő tisztességtelennek és igazságtalannak nevezte a menekültválsággal szembeni magyar fellépést ért kritikákat is, hosszan és szenvedélyesen védelmezve a magyar álláspontot. Kijelentette: Magyarország hozzászokott a hasonló „támadásokhoz”.

Tudják, mindig is Európa-ellenesnek vagy európaiatlannak tartottak bennünket, vagy azzal fenyegettek, hogy kizárnak bennünket a közösségből, de ez nonszensz

– mondta Kovács, felidézve a médiatörvény vagy az alaptörvény körüli vitákat is. Szerinte itt lenne az ideje, hogy a közép-európai országok, köztük Magyarország álláspontját is meghallgassák.

Kovács azt mondta, a magyar kormány bizalma elveszett az EU vezető iránt, és csak akkor hiszi el, hogy változtatnak a menekültpolitikán, ha ez hivatalosan meg is történik. „Miért higgyünk nekik, ha tavaly már kétszer becsaptak?” – tette fel a kérdést. Szerinte a magyar népszavazás erős üzenet lesz Brüsszel számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik