Belföld

The Guardian: a népszavazás megosztja a magyar társadalmat és a legrosszabbat hozza ki belőle

A brit The Guardian terjedelmes cikkben értekezik az október 2-ára kiírt kvótanépszavazásról és Orbán Viktor politikájától. A cikk szerint Orbán Viktor vitatott állításokra alapozza a kvótareferencumot, amely megosztja a magyar társadalmat és a legrosszabbat hozza ki az emberekből.

Emlékeztetnek: a magyar kormány néhány hónapja Európa-térképen informálta az utazókat a kontinens úgynevezett no-go zónáiról: azokról a kerületekről, vásrosrészekről, ahol a kormány szerint erőszakos bevándorlól diktálják a szabályokat. Csak az Egyesült Királyságban hat ilyen zónát jelöltek meg: az egyik ezek közül London körül húzódott.

Felkorbácsolják az indulatokat

A cikk szerint már ez az akció is a népszavazást megelőző kampány része volt, amelyben a kormány a xenofób indulatok felkorbácsolására törekszik Magyarország határain belül és azokon kívül is. Ahogyan teszi ezt a megkérdőjelezhető tartalmú kormányzati tájékoztató brosúrákkal is. Mint írják, a népszavazás gondolata Orbán Viktor miniszterelnökhöz köthető, aki

kritikusai szerint alaptalan félelmek szításával igyekszik megszilárdítani saját pozícióját.

A cikk emlékeztet: Magyarországon jelenleg néhány ezer menekült él és nem valószínű, hogy a jövőben számottevően emelkedne a számuk, ugyanis a magyar jövő álma nem ragadja magával az Európán átkelő menekülteket. A miniszterelnök gyermekeit megkeresztelő Iványi Gábort is idézik, aki úgy látja:

Magyarország nem célország a menekütválságban.

Iványi szerint a “az embernek az a gyanúja, hogy népszavazás nem is a menekültekről szól”, hanem a választók manipulációja, a politikai helyzet stabilizálása lehet a célja. A gyűlöletkampánynak nem csak Magyarországon, hanem egész Európában komoly következményei lehetnek az elemzés szerint, az ellentéteket tovább mélyítheti, növelheti a közösség megosztottságát.

“Szerintem ők nem igazi menekültek”

Az elemzés megemlíti Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter Magyarország az unióból való kizárására vonatkozó kijelentését, ezt a kampány erőszakos nyelvezetével hozza összefüggésbe. A lap megszólaltatja a Fidesz egyik elkötelezett támogatóját. A 87 éves nyugdíjas Czeto László elismeri, hogy külföldiekkel leginkább mint turistákkal talákozott, de azt semmiképpen sem szeretné, ha sokan érkeznének az országba:

Én csak nem akarom, hogy egy csomó ember jöjjön Magyarországra. Szerintem ők nem igazi menekültek.

A lap szerint a népszavazás és a menekültválság egyértelmű politikai előnyökkel jár, miközben az ország hatalmas problémákkal küszködik, például a közszolgáltatások területén. Egy, a Transparency International által. készített felmérésre hivatkozva arról írnak, hogy öt magyar fiatal közül négy úgy gondolja, hogy a korrupció átszövi az országot, a fiatalok fele pedig saját maga is találkozott a jelenséggel.

Kovács Gergely, a viccpártnak indult, örök életet és ingyen sört ígérő Kétfarkú Kutyapárt elnöke azt nyilatkozta: a kormány nem akarja, hogy az emberek olyan problémákról beszéljenek, mint például az egészségügy vagy a korrupció, inkább nem létező problémára, a menekültekre irányítják a közvélemény figyelmét. A pártelnök kijelentette:

Még soha nem láttam ennyi gyűlöletet ebben az országban azelőtt.

A cikkben beszámolnak a párt adakozásból kivitelezett ellen-plakátkampányáról, amely igyekszik nevetségessé tenni a népszavazást megelőző, a menekültekkel riogató kommunikációs hadjáratot. Megszólal Demeter Áron, az Amnesty International munkatársa, aki szerint a kampány méregként hat az országra, a “bevándorló” pedig szitokszóvá vált: a játszótereken ez a szó váltotta fel a meleg- és romaellenes kijelentéseket. Ez pedig jelentősen megnehezíti számos Magyarországon élő kisebbség életét.

Emlékeztetnek: míg a bevándorlás elfogadhatatlan a kormány számára, Magyarország olyan munkaerőhiánnyal küzd, amely gátja a gazdasági fejlődésnek, ami pedig Orbán számára nem prioritás.  Kováts András, a Menedék egyesület munkatársa 20 éve foglalkozik menekültekkel, szerinte

nem morális kötelezettségekről van szó. A gazdaságnak szüksége van munkaerőre.

A cikk szerint Orbán a visegrádi négyek közösségével azon munkálkodik, hogy megváltoztattás az unió jelenlegi status quo-ját és a súlypontot keletebbre tolják. Az unió nem csak a menekültválsággal, hanem gazdasági kihívásokkal is küzd, ráadásul a Brexit is megterheli, ez pedig jó lehetőséget teremt a magyar miniszterelnök számára. A cikk hangsúlyozza: Orbán Viktor 180 fokos fordulatot vett: míg jelenlegi politikája Putyinhoz igazodik, korábban harcos liberálisként küzdött a kommunizmus ellen. Krekó Péter, a Political Capital elemzője a lapnak úgy nyilatkozott: Orbán tisztában lehet azzal, hogy Putyin hálás lesz az uniót destabilizáló lépéseiért.

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik